Капікор у лікуванні пацієнтів з поєднаною церебральною та кардіальною патологією

Автор(и)

  • G. P. Pasichnyk Клінічна лікарня «Феофанія» Державного управління справами, Київ, Ukraine
  • Yu. V. Gnatov Клінічна лікарня «Феофанія» Державного управління справами, Київ, Ukraine
  • O. O. Matviyenko Клінічна лікарня «Феофанія» Державного управління справами, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.37987/1997-9894.2019.3(229).185099

Ключові слова:

гострий розлад мозкового кровообігу, інсульт, комбінація мельдонію і гамма-бутиробетаїну дигідрату (Капікор), фракція викиду лівого шлуночка, частота серцевих скорочень

Анотація

У розрізі лікування ендотеліальної дисфункції, як предиктора гострого розладу мозкового кровообігу, заслуговує на увагу лікарський засіб Капікор (комбінація мельдонію дигідрату з гамма-бутиробетаїну дигідратом).

Така комбінація забезпечує потужнішу і швидшу кардіо- та церебропротекторну дію препарата в умовах ішемії та стресу різного ґенезу (в тому числі оксидативного).

Впливаючи на індукцію біосинтезу NO, гамма-бутиробетаїну дигідрат захищає клітини від токсичного впливу вільних радикалів, нормалізує оксидантний гомеостаз на клітинному рівні, позитивно впливає на функцію ендотелію.

Мельдонію дигідрат зберігає аеробний шлях метаболізму в умовах тканинної гіпоксії, запобігає виснаженню запасів АТФ та креатинфосфату в клітинах, накопиченню молочної кислоти та виникненню клітинного ацидозу, порушенню ферментативних процесів та дисфункції іонних каналів.

Ці механізми забезпечують виражені та швидкі NO-залежні ефекти: вазодилатаційний, антиагрегантний, антикоагулянтний, антиоксидантний. Це, в свою чергу, позитивно впливає на апоптоз та проліферацію, підтримання судинного гомеостазу.

Препарат має антиішемічну, церебро-, кардіопротективну та імунокорегувальну дію.

При серцевій недостатності Капікор поліпшує скорочувальну здатність міокарда, збільшує толерантність до фізичного навантаження, при стабільній стенокардії – знижує частоту серцевих нападів. Окрім того, засіб забезпечує помірний гіпотензивний ефект і нормалізує ритм серцевих скорочень.

При судинних ураженнях головного мозку Капікор покращує церебральну гемодинаміку, нормалізує метаболізм у нервових клітинах, оптимізує споживання кисню мозковою тканиною, завдяки чому досягається ефект покращення когнітивних функцій, розумової та фізичної діяльності, нормалізація психоемоційного стану.

Біографії авторів

G. P. Pasichnyk, Клінічна лікарня «Феофанія» Державного управління справами, Київ

Г. П. Пасічник

Yu. V. Gnatov, Клінічна лікарня «Феофанія» Державного управління справами, Київ

Ю. В. Гнатів

O. O. Matviyenko, Клінічна лікарня «Феофанія» Державного управління справами, Київ

О. О. Матвієнко

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-13

Як цитувати

Pasichnyk, G. P., Gnatov, Y. V., & Matviyenko, O. O. (2019). Капікор у лікуванні пацієнтів з поєднаною церебральною та кардіальною патологією. Ліки України, (3(229), 25–27. https://doi.org/10.37987/1997-9894.2019.3(229).185099

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ, КЛІНІЧНІ ВИПАДКИ