Оцінка ефективності та безпеки препарату Олатропіл у комплексному лікуванні хронічних цереброваскулярних захворювань у пацієнтів високого і дуже високого серцево-судинного ризику

Автор(и)

  • O. M. Barna Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Україна
  • Ya. V. Korost Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Україна
  • O. O. Alifer Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Україна
  • V. O. Maleeva МЦ «Превентклініка», Київ, Україна
  • Yu. I. Romanyuk Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.37987/1997-9894.2018.1(217).195457

Ключові слова:

хронічні цереброваскулярні захворювання, артеріальна гіпертензія, якість життя, Олатропіл

Анотація

Мета дослідження: оцінити ефективність препарату Олатропіл (АТ «Олайнфарм», Латвія) в комплексному лікуванні пацієнтів з хронічними цереброваскулярними захворюваннями високого та дуже високого серцево-судинного ризику (ССР).

Матеріали та методи. В одноцентрове рандомізоване контрольоване дослідження був включений 61 пацієнт з діагнозом артеріальна гіпертензія ІІ–ІІІ ступеня, що мали фактори ризику серцево-судинних захворювань, отримували стандартну антигіпертензивну терапію і були поділені на групи. Група порівняння (20 пацієнтів) отримувала пірацетам у дозі 0,4 г 3 рази на добу. Підгрупа А (помірного ССР) – 20 пацієнтів віком 40–60 років, які отримували комбінований препарат Олатропіл у дозі 1 капсула 3 рази на добу.

Підгрупа Б (високого ССР) – 21 пацієнт віком старше 60 років, які отримували Олатропіл у дозі 1 капсула 3 рази на добу.

Оцінку стану хворого проводили до лікування, на 30-й та 60-й день лікування. Ефективність лікування оцінювали на підставі динаміки нейропсихологічного обстеження та оцінки якості життя на підставі опитувальників з якості життя, САН, визначення рівня тривоги і депресії.

Результати. Додавання до антигіпертензивної терапії Олатропілу зумовило зменшення тривожності, покращення показників САН більшою мірою, ніж в у тих, хто отримував пірацетам. Більш значущий позитивний вплив на якість життя було отримано в підгрупі Б.

Висновки. Додавання до антигіпертензивної терапії церебропротектора Олатропілу дозволяє протягом 2 місяців достовірно покращити якість життя у пацієнтів з АГ ІІ і ІІІ ступенів, особливо у пацієнтів віку 60+, що сприяє їх тривалій соціальній активності.

Біографії авторів

O. M. Barna, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

О.М. БАРНА, д. мед. н., професор

Ya. V. Korost, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Я.В. КОРОСТ, к. мед. н.

O. O. Alifer, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

О.О. АЛІФЕР

V. O. Maleeva, МЦ «Превентклініка», Київ

В.О. МАЛЄЄВА

Yu. I. Romanyuk, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Ю.І. РОМАНЮК

Посилання

Статинова Е.А. Комбинированная ноотропная терапия в лечении умеренных когнитивных расстройств [Текст] / Е. А. Статинова, С. А. Селезнёва // Український вісник психоневрології. – 2008. – Т. 16, вип. 3 (56). – С. 21–23.

Антипчук Е.Ю. Олатропил в лечении когнитивных нарушений у пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы / Е.Ю. Антипчук, К.Н. Логановский, Н.Ю. Чупровская и др. // Укр. неврол. журн. – 2007. – No4. – С. 75–81.

Ярош А.К. Клинико-экспериментальная оценка церебропротективного действия Олатропила [Текст] / А.К. Ярош, Е.Т. Дудко, Л.А. Громов // Клінічна фармація. – 2005. – No1. – С. 12–15.

Морозова О.Г. Влияние Олатропила на когнитивные, вегетативные и психоэмоциональные показатели у лиц с хронической церебральной ишемией на фоне артериальной гипертензии / О.Г. Морозова, А.А. Ярошевский, Я.В. Липинская // Міжнародний неврологічний журнал. – 2015. – No3. – С. 61–67.

ACC/AHA/AAPA/ABC/ACPM/AGS/APhA/ASH/ASPC/NMA/PCNA

Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults: Executive Summary A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-02-14

Як цитувати

Barna, O. M., Korost, Y. V., Alifer, O. O., Maleeva, V. O., & Romanyuk, Y. I. (2018). Оцінка ефективності та безпеки препарату Олатропіл у комплексному лікуванні хронічних цереброваскулярних захворювань у пацієнтів високого і дуже високого серцево-судинного ризику. Ліки України, (1(217), 55–60. https://doi.org/10.37987/1997-9894.2018.1(217).195457

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ, КЛІНІЧНІ ВИПАДКИ