Методи обробки продуктів на сучасному харчовому виробництві

Автор(и)

  • O. O. Pohrebnyak Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.37987/1997-9894.2015.4(190).207900

Ключові слова:

харчові продукти, обробка продуктів, пастеризація, стерилізація, безпечність продуктів

Анотація

З кожним роком чисельність населення нашої планети зростає все більш швидкими темпами. Аби вижити, людство змушено виробляти зростаючі в обсягах запаси харчової сировини. І головна задача на сьогодні полягає в тому, щоб ці продукти були безпечними. Тому на виробників харчових продуктів лягає відповідальність за якість та безпечність продуктів харчування, а на сучасного споживача збільшується потік інформації щодо різних способів обробки продуктів. У статті автори вирішили розібратися в основних методах обробки продуктів харчування, які сьогодні застосовують сучасні виробники.

Біографія автора

O. O. Pohrebnyak, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

О.О. ПОГРЕБНЯК, к. мед. н.

ВГО «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини», Київ

Посилання

Бичківський Р. Управління якістю: Навч. посіб. – Л.: ДУ «Львівська політехніка», 2000. – 329 с.

Догарева Н.Г. Создание новых видов продуктов из сырья животного происхождения и безотходных технологий их производства / Н.Г. Догарева, С.В. Стадникова, М.Б. Ребезов // Университетский комплекс как региональный центр образования, науки и культуры: мат. Всерос. науч.-метод. Конференции. – Оренбург: ООО ИПК «Университет», 2012. – С. 945–953.

ДСТУ ISO 9001:2001. Система управління якістю. Вимоги. Модель менеджменту для покращання та модернізації органів виконавчої влади. – К.: ДП «УкрНДНЦ», 2007. – 11с.

Закон України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини».

Качество и безопасность молочного сырья / М.Б. Ребезов, Г.К. Альхамова., Н.Н. Максимюк та інш.// Современное состояние и перспективы развития пищевой промышленности и общественного питания: мат. IV междунар. научн.- практ. конф. – Челябинск: ИЦ ЮУрГУ, 2010. – C. 278–281..

Кузнецова Л.С. Инновационные решения защиты колбас от плесени. / Л.С. Кузнецова, Н.В. Михеева // Мясные технологии. – 2010. – №6. – С. 46–48

Микробиология, санитария и гигиена: учебник. – 4-е изд., испр. и доп. – М.: ИД «ФОРУМ»: ИНФРА-М, 2009.

Міжнародна стандартизація та сертифікація систем якості: Довідник / Ю.І. Койфман, О.В. Герус, Т.М. Кисельова та ін. – Львів–Київ, Видання ТК-93: «Управління якістю і забезпечення якості», 1995 – 260 с.

Новое в товароведении кондитерских товаров: Учебное пособие / Е.В. Дубовик, М.И. Ржеутская. – Минск: БГЭУ, 2003. – 98 с.

Основы микробиологии, вирусологии и иммунологии: учеб. пос. / Н.В. Прозоркина, Л.А. Рубашкина. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2010.

Современные преставления о строении и составе клеточных стенок продуктов растительного происхождения / Баранов В.С., Василенко З.В. – М.: Экономика, 1981. – 23 с.

Справочник по товароведению продовольственных товаров: справочное издание / Под ред. Т.Г. Родиной. – М.: Колос, 2003. – 608 с.

Справочник технолога общественного питания / А.И. Мглинец, Г.Н. Ловачева, Л.М. Алешина и др.– М.: Колос, 2000. – 416 с.

Технология продукции общественного питания. Физико-химические процессы, протекающие в пищевых продуктах при их кулинарной обработке: учебное пособие для ВУЗов в 2-х томах. Т. 1 / Под ред. А.С. Ратушного. – М.: Мир, 2003. – 351 с.

Технология производства продукции общественного питания / Баранов В.С., Мглинец А.И., Алешина Л.М. и др. – М.: Экономика, 1986. – 326 с.

Технология производства продукции общественного питания: учебное пособие для ВУЗов / И.Н. Фурс. – Минск: Новое знание, 2002. – 800 с.

Товароведение и экспертиза вкусовых товаров/ В.А. Герасимова, Е.С. Белокурова, А.А. Выговтов. – СПб: Питер, 2005. – 398 с.

Товароведение и экспертиза продовольственных товаров: учебник / Под ред. Л. Г. Елисеевой. – М.: МЦФЭР, 2009.

Товароведение и экспертиза мяса и мясных товаров: учебник для ВУЗов / Л.М. Коснырева, В.И. Криштафович, В.М. Позняковский. – М.: Академия, 2003. – 320 с.

Товароведение и экспертиза пищевых жиров, молока и молочных продуктов: уч. пособие для ВУЗов / М.И. Дмитроченко, Т.В. Пилипенко. – СПб.: Питер, 2004. – 352 с.

Товарознавство і організація торгівлі продовольчими товарами: підручник / За ред. Т.С. Голубкіна, Н.С. Нікіфорова. – М.: ПрофОбрІздат, 2001. – 480 с.

Функциональные пищевые продукты. Введение в технологии / Под ред. А.А. Кочетковой. – М.: ДеЛипринт, 2009. – 288 с.

Шевченко О.Ю. Наукові основи і апаратне оформлення процесів довгострокового зберігання харчових продуктів: автореф. дис. … канд. мед. наук: спец. 05.18.12 «Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» / О.Ю. Шевченко. – К., 2006. – 45 с.

Экология и питание. Проблемы и пути решения. / Ребезов М.Б., Наумова Н.Л., Альхамова Г.К. и др. // Фундаментальные исследования. – 2011. – №8–2. – С. 393–396.

Юдина С.Б. Технология продуктов функционального питания. – М.: ДеЛипринт, 2008. – 280 с.

«CIAA (2002). «CIAA Background Document for the Technical Working Group on the «Food and Drink» BAT Reference Document Rev. 7 (Базовый документ «CIAA» для технической рабочей группы по справочному документу НДТМ «Продукты питания и напитки» ред. 7»).

http://www.grandars.ru/college/tovarovedenie/tovarovedenie-prodovolstvennyhtovarov.html.

http://www.hrs-heatexchangers.com/ru/resources/thermal-treatment-in-foodindustry.aspx.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-19

Як цитувати

Pohrebnyak, O. O. (2015). Методи обробки продуктів на сучасному харчовому виробництві. Ліки України, (4(190), 20–26. https://doi.org/10.37987/1997-9894.2015.4(190).207900

Номер

Розділ

ЛЕКЦІЇ, ОГЛЯДИ