Особливості впливу Омега-3 жирних кислот на перебіг запальних та імунних реакцій

Автор(и)

  • А. V. Novytska Національний медичний університет імені імені О. О. Богомольця, Київ, Україна
  • N. V. Snigir Національний медичний університет імені імені О. О. Богомольця, Київ, Україна
  • M. O. Odynets КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Оболонського району міста Києва, Україна
  • E. М. Zakharets МЦ «Превентклініка», Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.37987/1997-9894.2020.4(240).214412

Ключові слова:

Омега-3, імунітет, запалення

Анотація

Під впливом поліненасичених жирних кислот в організмі людини відбуваються складні біохімічні процеси. Їх вплив на функціонування клітин полягає в забезпеченні стійкості клітинної мембрани, підтримці енергетичного балансу в клітині, впливі на синтез специфічних речовин – ейкозаноїдів тощо. Завдяки Омега-3 поліненасиченим жирним кислотам (ПНЖК) зменшується активність запального процесу, оскільки вони виробляють специфічні медіатори зменшення запалення, а також чинять пригнічувальний вплив на синтез прозапальних речовин (ЦОГ 2, синтази оксиду азоту, фактора некрозу пухлин (TNF), інтерлейкінів 1, 6 і 12 в ендотеліальних клітинах тощо). Завдяки цим властивостям Омега-3 жирні кислоти сприяють активній імунній відповіді організму на зовнішні подразники, а також прискорюють одужання при загостреннях хронічних захворювань. Зокрема, при загостренні ХОЗЛ призначення Омега-3, завдяки їх протизапальним властивостям, сприяє швидкому зменшенню явищ ендобронхіту. Додавання в раціон Омега-3 позитивно впливає на стан імунної системи і запобігає розвитку загострень хронічних захворювань.

Біографії авторів

А. V. Novytska, Національний медичний університет імені імені О. О. Богомольця, Київ

А. В. Новицька

N. V. Snigir, Національний медичний університет імені імені О. О. Богомольця, Київ

Н. В. Снігир

M. O. Odynets, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Оболонського району міста Києва

М. О. Одинець

E. М. Zakharets, МЦ «Превентклініка», Київ

Е. М. Захарець

Посилання

Jones P. J. H. Lipids: cellular metabolism / P. J. H. Jones, A A. Papamandjaris // Erdman J. W., Macdonald I. A., Zeisel S. H. eds. Present Knowledge in Nutrition. – 10th ed. – Washington, DC : Wiley-Blackwell, 2012. – Р. 132–148.

Harris W. S. Omega-3 fatty acids / W. S. Harris // Coates P. M., Betz J. M., Blackman M. R. [et al.] eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. –2nd ed. – London and New York : Informa Healthcare, 2010. – Р. 577–586.

Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients). – Washington, DC: National Academy Press, 2005.

SanGiovanni J. P. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina / J. P. SanGiovanni, E. Y. Chew // Prog Retin Eye Res. – 2005. – No. 24. – Р. 87–138.

Serum phospholipid fatty acids and prostate cancer risk: results from the prostate cancer prevention trial / T. M. Brasky, C. Till, E. White [et al.] // Am. J. Epidemiol. – 2011. – No. 173. – Р. 1429–1439.

Plasma phospholipid fatty acids and prostate cancer risk in the SELECT trial / T. M., Brasky A. K. Darke, X. Song [et al.] // J. Natl. Cancer. Inst. – 2013. – No. 105. – Р. 1132–1141.

Omega-3 fatty acids in cardiac biopsies from heart transplantation patients: correlation with erythrocytes and response to supplementation / W.S Harris., S. A Sands., S. L. Windsor [et al.] // Circulation. – 2004. – No. 110. – Р. 1645–1649.

Harris W. S. The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? / W. S. Harris, C. Von Schacky // Prev. Med. – 2004. – No. 39. – Р. 212–220.

Harris W. S. The omega-3 index as a risk factor for coronary heart disease / W. S. Harris // Am. J. Clin. Nutr. – 2008. – No. 87. – Р. 1997S–2002S.

Meade C. J. Fatty acids and immunity / C. J. Meade, J. Mertin // Adv. Lipid. Res. – 1978. – No. 16. – Р. 127–165.

Calder P. C. Sir David Cuthbertson Medal Lecture: immunomodulatory and antiinflammatory effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids / P. C. Calder // Proc. Nutr. Soc. – 1996. – No. 55. – Р. 737–774.

Yaqoob P. Fatty acids as gatekeepers of immune cell regulation / P. Yaqoob // Trends Immunol. – 2003. – No. 24. – Р. 639–645.

Yaqoob P. Fatty acids and the immune system: from basic science to clinical applications / P. Yaqoob // Proc Nutr Soc. – 2004. – No. 63. – Р. 89–104.

The effect of dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids on the synthesis of interleukin-1 and tumor necrosis factor by mononuclear cells / S. Endres, R. Ghorbani, V. E. Kelley [et al.] // N. Engl. J. Med. – 1989. – No. 320. – Р. 265–271.

The effect on human tumor necrosis factor a and interleukin 1b production of diets enriched in n-3 fatty acids from vegetable oil or fish oil / G. E. Caughey, E. Mantzioris, R. A. Gibson [et al.] // Am. J. Clin. Nutr 1996. – No. 63. – Р. 116–122.

Effects of dietary enrichmentwith eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on in vitro neutrophil and monocyte leukotriene generation and neutrophil function / T. H.Lee, R. L. Hoover, J. D. Williams[et al.] // N. Engl. J. Med. – 1985. – No. 312. – Р. 1217–1224.

Dietary w-3 polyunsaturated fatty acids inhibit phosphoinositide formation and chemotaxis in neutrophils / R. I. Sperling, A. I. Benincaso, C. T. Knoell [et al.] // J. Clin. Invest. – 1993. – No. 91. – Р. 651–660.

Gibney M. J. The effects of short- and long-term supplementation with fish oil on the incorporation of n-3 polyunsaturated fatty acids into cells of the immune system in healthy volunteers / M. J. Gibney, B. Hunter // Eur. J. Clin. Nutr. – 1993. – No. 47. – Р. 255–259.

Encapsulated fish oil enriched in a-tocopherol alters plasma phospholipid and mononuclear cell fatty acid compositions but not mononuclear cell functions / P. Yaqoob, H. S. Pala, M. Cortina-Borja [et al.] // Eur. J. Clin. Invest. – 2000. – No. 30. – Р. 260–274.

The effect of low to moderate amounts of dietary fish oil on neutrophil lipid composition and function / D. A. Healy, F. A. Wallace, E. A. Miles [et al.] // Lipids. – 2000. – No. 35. – Р. 763–768.

Dietary supplementation with g-linolenic acid or fish oil decreases T lymphocyte proliferation in healthy older humans / F. Thies, G. Nebe-von-Caron, J. R. Powell [et al.] // J. Nutr. – 2001. – No. 131. – Р. 1918–1927.

Lewis R. A. Leukotrienes and other products of the 5-lipoxygenase pathway: biochemistry and relation to pathobiology in human diseases / R. A. Lewis, K. F. Austen, R. J. Soberman // N. Engl. J. Med. – 1990. – No. 323. – Р. 645–655.

Tilley S. L. Mixed messages: modulation of inflammation and immune responses by prostaglandins and thromboxanes / S. L. Tilley, T. M. Coffman, B. H. Koller // J. Clin. Invest. – 2001. – No. 108. – Р. 15–23.

Goldman D. W. Human neutrophil chemotactic and degranulating activities of leukotriene B5 (LTB5) derived from eicosapentaenoic acid / D. W. Goldman, W. C. Pickett, E. J. Goetzl // Biochem Biophys Res Commun. – 1983. – No. 117. – Р. 282–288.

Characterization and biologic properties of 5,12-dihydroxy derivatives of eicosapentaenoic acid, including leukotriene-B5 and the double lipoxygenase product / T. H. Lee, J. M. Mencia-Huerta, C. Shih [et al.] // J. Biol. Chem. – 1984. – No. 259. – Р. 2383–2389.

Differential effects of prostaglandin derived from w-6 and w-3 polyunsaturated fatty acids on COX-2 expression and IL-6 secretion / D. Bagga, L. Wang, R. Farias-Eisner [et al.] // Proc. Natl. Acad. Sci USA. – 2003. – No. 100. – Р. 1751–1756.

Resolvins D1, D2, and other mediators of self-limited resolution of inflammation in human blood following n-3 fatty acid supplementation / E. Mas, K. D. Croft, P. Zahra [et al.] // Clin. Chem. – 2012. – No. 58. – Р. 1476–1484.

Yaqoob P. Effects of dietary lipid manipulation upon inflammatory mediator production by murine macrophages / P. Yaqoob, P. C. Calder // Cell Immunol. – 1995. – No. 163. – Р. 120–128.

Fatty acid uptake and Kupffer Cell function: fish oil alters eicosanoid and monokine production to endotoxin stimulation / T. Billiar, P. Bankey, B. Svingen [et al.] // Surgery. – 1988. – No. 104. – Р. 343–349.

Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids prevent the development of atherosclerotic lesions in mice: modulation of macrophage secretory activities / G. Renier, E. Skamene, J. de Sanctis [et al.] // Arterioscler Thromb. – 1993. – No. 13. – Р. 1515–1524.

Dietary w-3, w-6, and w-9 unsaturated fatty acids and growth factor and cytokine gene expression in unstimulated and stimulated monocytes / K. H. Baumann, F. Hessel, I. Larass [et al.] // Arterioscler Thromb Vasc Biol. – 1999. – No. 19. – Р. 59–66.

Inhibition of tumour necrosis factor-a and interleukin-6 production by mononuclear cells following dietary fish-oil supplementation in healthy men and response to antioxidant co-supplementation / T. Trebble, N. K. Arden, M. A. [Stroud et al.] // Br. J. Nutr. – 2003. – No. 90. – Р. 405–412.

N-3 PUFA supplementation, monocyte PCA expression and interleukin-6 production / R. Abbate, A. M. Gori, F. Martini [et al.] // Prostaglands Leukot Essent Fatty Acids. – 1996. – No. 54. – Р. 439–444.

Docosahexaenoic acid prevents dendritic cell maturation and in vitro and in vivo expression of the IL-12 cytokine family / W. Kong, J. H. Yen, E. Vassiliou [et al.] // Lipids Health Dis. – 2010. – No. 9. – Р. 12.

Human dendritic cell activities are modulated by the omega-3 fatty acid, docosahexaenoic acid, mainly through PPAR (gamma):RXR heterodimers: comparison with other polyunsaturated fatty acids / F. Zapata-Gonzalez, F. Rueda, J. Petriz [et al.] // J. Leukoc Biol. – 2008. – No. 84. – Р. 1172–1182.

Saturated fatty acids, but not unsaturated fatty acids, induce the expression of cyclooxygenase-2 mediated through Toll-like receptor 4 / J. Y. Lee, K. H. Sohn, S. H. Rhee [et al.] // J. Biol. Chem. – 2001. – No. 276. – Р. 16683–16689.

GPR120 is an omega-3 fatty acid receptor mediating potent antiinflammatory and insulin-sensitizing effects / D. Y. Oh, S. Talukdar, E. J. Bae [et al.] // Cell. – 2010. – No. 142. – Р. 687–698.

Свинцицкий А. С. Клинико-патогенетическое обоснование эффективности Омега-3 полиненасыщенных жирных кислот в лечении больных хроническим обструктивным заболеванием легких / А. С. Свинцицкий, Н. В. Путинцева // Український пульмонологічний журнал. – 2005. – № 2. – С. 42–46.

Miller M. R. N-3 Oil sources for use in aquaculture–alternatives to the unsustainable harvest of wild fish / M. R. Miller, P. D. Nichols, C. G. Carter // Nutr. Res. Rev. – 2008. – No. 21. – Р. 85–96.

Fatty acid profiles of commercially available finfish fillets in the United States / D. P. Cladis, A. C. Kleiner, H. H. Freiser, C. R. Santerre // Lipids. – 2014. – No. 49. – Р. 1005–1018.

Van Elswyk M. E. Impact of grass/forage feeding versus grain finishing on beef nutrients and sensory quality: the U.S. experience / M. E. Van Elswyk, S. H. McNeill // Meat Sci. – 2014. – No. 96. – Р. 535–540.

ConsumerLab.com. Product review: fish oil and omega-3 fatty acid supplements review (including krill, algae, calamari, green-lipped mussel oil), 2016.

Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations / J. Dyerberg, P. Madsen, J. M. Moller [et al.] // ProstaglandinsLeukot Essent Fatty Acids. – 2010. – No. 83. – Р. 137–141.

Cunningham E. Are krill oil supplements a better source of n-3 fatty acids than fish oil supplements? / E. Cunningham // J Acad Nutr Diet. – 2012. – Р. 112–344

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-05-24

Як цитувати

Novytska А. V., Snigir, N. V., Odynets, M. O., & Zakharets E. М. (2020). Особливості впливу Омега-3 жирних кислот на перебіг запальних та імунних реакцій. Ліки України, (4(240), 24–29. https://doi.org/10.37987/1997-9894.2020.4(240).214412

Номер

Розділ

ЛЕКЦІЇ, ОГЛЯДИ