Особливості впливу Омега-3 жирних кислот на перебіг запальних та імунних реакцій
DOI:
https://doi.org/10.37987/1997-9894.2020.4(240).214412Ключові слова:
Омега-3, імунітет, запаленняАнотація
Під впливом поліненасичених жирних кислот в організмі людини відбуваються складні біохімічні процеси. Їх вплив на функціонування клітин полягає в забезпеченні стійкості клітинної мембрани, підтримці енергетичного балансу в клітині, впливі на синтез специфічних речовин – ейкозаноїдів тощо. Завдяки Омега-3 поліненасиченим жирним кислотам (ПНЖК) зменшується активність запального процесу, оскільки вони виробляють специфічні медіатори зменшення запалення, а також чинять пригнічувальний вплив на синтез прозапальних речовин (ЦОГ 2, синтази оксиду азоту, фактора некрозу пухлин (TNF), інтерлейкінів 1, 6 і 12 в ендотеліальних клітинах тощо). Завдяки цим властивостям Омега-3 жирні кислоти сприяють активній імунній відповіді організму на зовнішні подразники, а також прискорюють одужання при загостреннях хронічних захворювань. Зокрема, при загостренні ХОЗЛ призначення Омега-3, завдяки їх протизапальним властивостям, сприяє швидкому зменшенню явищ ендобронхіту. Додавання в раціон Омега-3 позитивно впливає на стан імунної системи і запобігає розвитку загострень хронічних захворювань.
Посилання
Jones P. J. H. Lipids: cellular metabolism / P. J. H. Jones, A A. Papamandjaris // Erdman J. W., Macdonald I. A., Zeisel S. H. eds. Present Knowledge in Nutrition. – 10th ed. – Washington, DC : Wiley-Blackwell, 2012. – Р. 132–148.
Harris W. S. Omega-3 fatty acids / W. S. Harris // Coates P. M., Betz J. M., Blackman M. R. [et al.] eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. –2nd ed. – London and New York : Informa Healthcare, 2010. – Р. 577–586.
Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients). – Washington, DC: National Academy Press, 2005.
SanGiovanni J. P. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina / J. P. SanGiovanni, E. Y. Chew // Prog Retin Eye Res. – 2005. – No. 24. – Р. 87–138.
Serum phospholipid fatty acids and prostate cancer risk: results from the prostate cancer prevention trial / T. M. Brasky, C. Till, E. White [et al.] // Am. J. Epidemiol. – 2011. – No. 173. – Р. 1429–1439.
Plasma phospholipid fatty acids and prostate cancer risk in the SELECT trial / T. M., Brasky A. K. Darke, X. Song [et al.] // J. Natl. Cancer. Inst. – 2013. – No. 105. – Р. 1132–1141.
Omega-3 fatty acids in cardiac biopsies from heart transplantation patients: correlation with erythrocytes and response to supplementation / W.S Harris., S. A Sands., S. L. Windsor [et al.] // Circulation. – 2004. – No. 110. – Р. 1645–1649.
Harris W. S. The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? / W. S. Harris, C. Von Schacky // Prev. Med. – 2004. – No. 39. – Р. 212–220.
Harris W. S. The omega-3 index as a risk factor for coronary heart disease / W. S. Harris // Am. J. Clin. Nutr. – 2008. – No. 87. – Р. 1997S–2002S.
Meade C. J. Fatty acids and immunity / C. J. Meade, J. Mertin // Adv. Lipid. Res. – 1978. – No. 16. – Р. 127–165.
Calder P. C. Sir David Cuthbertson Medal Lecture: immunomodulatory and antiinflammatory effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids / P. C. Calder // Proc. Nutr. Soc. – 1996. – No. 55. – Р. 737–774.
Yaqoob P. Fatty acids as gatekeepers of immune cell regulation / P. Yaqoob // Trends Immunol. – 2003. – No. 24. – Р. 639–645.
Yaqoob P. Fatty acids and the immune system: from basic science to clinical applications / P. Yaqoob // Proc Nutr Soc. – 2004. – No. 63. – Р. 89–104.
The effect of dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids on the synthesis of interleukin-1 and tumor necrosis factor by mononuclear cells / S. Endres, R. Ghorbani, V. E. Kelley [et al.] // N. Engl. J. Med. – 1989. – No. 320. – Р. 265–271.
The effect on human tumor necrosis factor a and interleukin 1b production of diets enriched in n-3 fatty acids from vegetable oil or fish oil / G. E. Caughey, E. Mantzioris, R. A. Gibson [et al.] // Am. J. Clin. Nutr 1996. – No. 63. – Р. 116–122.
Effects of dietary enrichmentwith eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on in vitro neutrophil and monocyte leukotriene generation and neutrophil function / T. H.Lee, R. L. Hoover, J. D. Williams[et al.] // N. Engl. J. Med. – 1985. – No. 312. – Р. 1217–1224.
Dietary w-3 polyunsaturated fatty acids inhibit phosphoinositide formation and chemotaxis in neutrophils / R. I. Sperling, A. I. Benincaso, C. T. Knoell [et al.] // J. Clin. Invest. – 1993. – No. 91. – Р. 651–660.
Gibney M. J. The effects of short- and long-term supplementation with fish oil on the incorporation of n-3 polyunsaturated fatty acids into cells of the immune system in healthy volunteers / M. J. Gibney, B. Hunter // Eur. J. Clin. Nutr. – 1993. – No. 47. – Р. 255–259.
Encapsulated fish oil enriched in a-tocopherol alters plasma phospholipid and mononuclear cell fatty acid compositions but not mononuclear cell functions / P. Yaqoob, H. S. Pala, M. Cortina-Borja [et al.] // Eur. J. Clin. Invest. – 2000. – No. 30. – Р. 260–274.
The effect of low to moderate amounts of dietary fish oil on neutrophil lipid composition and function / D. A. Healy, F. A. Wallace, E. A. Miles [et al.] // Lipids. – 2000. – No. 35. – Р. 763–768.
Dietary supplementation with g-linolenic acid or fish oil decreases T lymphocyte proliferation in healthy older humans / F. Thies, G. Nebe-von-Caron, J. R. Powell [et al.] // J. Nutr. – 2001. – No. 131. – Р. 1918–1927.
Lewis R. A. Leukotrienes and other products of the 5-lipoxygenase pathway: biochemistry and relation to pathobiology in human diseases / R. A. Lewis, K. F. Austen, R. J. Soberman // N. Engl. J. Med. – 1990. – No. 323. – Р. 645–655.
Tilley S. L. Mixed messages: modulation of inflammation and immune responses by prostaglandins and thromboxanes / S. L. Tilley, T. M. Coffman, B. H. Koller // J. Clin. Invest. – 2001. – No. 108. – Р. 15–23.
Goldman D. W. Human neutrophil chemotactic and degranulating activities of leukotriene B5 (LTB5) derived from eicosapentaenoic acid / D. W. Goldman, W. C. Pickett, E. J. Goetzl // Biochem Biophys Res Commun. – 1983. – No. 117. – Р. 282–288.
Characterization and biologic properties of 5,12-dihydroxy derivatives of eicosapentaenoic acid, including leukotriene-B5 and the double lipoxygenase product / T. H. Lee, J. M. Mencia-Huerta, C. Shih [et al.] // J. Biol. Chem. – 1984. – No. 259. – Р. 2383–2389.
Differential effects of prostaglandin derived from w-6 and w-3 polyunsaturated fatty acids on COX-2 expression and IL-6 secretion / D. Bagga, L. Wang, R. Farias-Eisner [et al.] // Proc. Natl. Acad. Sci USA. – 2003. – No. 100. – Р. 1751–1756.
Resolvins D1, D2, and other mediators of self-limited resolution of inflammation in human blood following n-3 fatty acid supplementation / E. Mas, K. D. Croft, P. Zahra [et al.] // Clin. Chem. – 2012. – No. 58. – Р. 1476–1484.
Yaqoob P. Effects of dietary lipid manipulation upon inflammatory mediator production by murine macrophages / P. Yaqoob, P. C. Calder // Cell Immunol. – 1995. – No. 163. – Р. 120–128.
Fatty acid uptake and Kupffer Cell function: fish oil alters eicosanoid and monokine production to endotoxin stimulation / T. Billiar, P. Bankey, B. Svingen [et al.] // Surgery. – 1988. – No. 104. – Р. 343–349.
Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids prevent the development of atherosclerotic lesions in mice: modulation of macrophage secretory activities / G. Renier, E. Skamene, J. de Sanctis [et al.] // Arterioscler Thromb. – 1993. – No. 13. – Р. 1515–1524.
Dietary w-3, w-6, and w-9 unsaturated fatty acids and growth factor and cytokine gene expression in unstimulated and stimulated monocytes / K. H. Baumann, F. Hessel, I. Larass [et al.] // Arterioscler Thromb Vasc Biol. – 1999. – No. 19. – Р. 59–66.
Inhibition of tumour necrosis factor-a and interleukin-6 production by mononuclear cells following dietary fish-oil supplementation in healthy men and response to antioxidant co-supplementation / T. Trebble, N. K. Arden, M. A. [Stroud et al.] // Br. J. Nutr. – 2003. – No. 90. – Р. 405–412.
N-3 PUFA supplementation, monocyte PCA expression and interleukin-6 production / R. Abbate, A. M. Gori, F. Martini [et al.] // Prostaglands Leukot Essent Fatty Acids. – 1996. – No. 54. – Р. 439–444.
Docosahexaenoic acid prevents dendritic cell maturation and in vitro and in vivo expression of the IL-12 cytokine family / W. Kong, J. H. Yen, E. Vassiliou [et al.] // Lipids Health Dis. – 2010. – No. 9. – Р. 12.
Human dendritic cell activities are modulated by the omega-3 fatty acid, docosahexaenoic acid, mainly through PPAR (gamma):RXR heterodimers: comparison with other polyunsaturated fatty acids / F. Zapata-Gonzalez, F. Rueda, J. Petriz [et al.] // J. Leukoc Biol. – 2008. – No. 84. – Р. 1172–1182.
Saturated fatty acids, but not unsaturated fatty acids, induce the expression of cyclooxygenase-2 mediated through Toll-like receptor 4 / J. Y. Lee, K. H. Sohn, S. H. Rhee [et al.] // J. Biol. Chem. – 2001. – No. 276. – Р. 16683–16689.
GPR120 is an omega-3 fatty acid receptor mediating potent antiinflammatory and insulin-sensitizing effects / D. Y. Oh, S. Talukdar, E. J. Bae [et al.] // Cell. – 2010. – No. 142. – Р. 687–698.
Свинцицкий А. С. Клинико-патогенетическое обоснование эффективности Омега-3 полиненасыщенных жирных кислот в лечении больных хроническим обструктивным заболеванием легких / А. С. Свинцицкий, Н. В. Путинцева // Український пульмонологічний журнал. – 2005. – № 2. – С. 42–46.
Miller M. R. N-3 Oil sources for use in aquaculture–alternatives to the unsustainable harvest of wild fish / M. R. Miller, P. D. Nichols, C. G. Carter // Nutr. Res. Rev. – 2008. – No. 21. – Р. 85–96.
Fatty acid profiles of commercially available finfish fillets in the United States / D. P. Cladis, A. C. Kleiner, H. H. Freiser, C. R. Santerre // Lipids. – 2014. – No. 49. – Р. 1005–1018.
Van Elswyk M. E. Impact of grass/forage feeding versus grain finishing on beef nutrients and sensory quality: the U.S. experience / M. E. Van Elswyk, S. H. McNeill // Meat Sci. – 2014. – No. 96. – Р. 535–540.
ConsumerLab.com. Product review: fish oil and omega-3 fatty acid supplements review (including krill, algae, calamari, green-lipped mussel oil), 2016.
Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations / J. Dyerberg, P. Madsen, J. M. Moller [et al.] // ProstaglandinsLeukot Essent Fatty Acids. – 2010. – No. 83. – Р. 137–141.
Cunningham E. Are krill oil supplements a better source of n-3 fatty acids than fish oil supplements? / E. Cunningham // J Acad Nutr Diet. – 2012. – Р. 112–344