Нова проблема: цукровий діабет та COVID-19
DOI:
https://doi.org/10.37987/1997-9894.2020.9-10(245-6.221967Анотація
Ризик інфікування COVID-19 у хворих із цукровим діабетом підвищений. Цей ризик можна знизити, хоча й не повністю усунути, за рахунок доброго глікемічного контролю. Важливими є вивчення впливу інфекції у випадках інфікування пацієнтів із цукровим діабетом та розробка заходів, що можуть знизити ризик інфікування й розвитку ускладнень коронавірусної інфекції у діабетиків.
Мета – проаналізувати дані щодо можливого зв’язку цукрового діабету із ризиком інфікування COVID19 та більш тяжким перебігом цього вірусного захворювання і виявити заходи запобігання інфікуванню й виникненню ускладнень у даної категорії хворих.
Результати. У статті розглянуто сучасні результати досліджень щодо зв’язку цукрового діабету із підвищеним ризиком інфікування та летальних випадків від COVID-19. Проаналізовано деякі патогенетичні особливості вірусу, що пов’язані з механізмом дії окремих препаратів. Представлено заходи щодо запобігання інфікуванню COVID-19 для пацієнтів із цукровим діабетом 1-го та 2-го типів, а також рекомендації з корегування гіпоглікемічної терапії для хворих на цукровий діабет обох типів.
Висновки. Наші знання про поширеність COVID-19 та перебіг хвороби у людей, хворих на цукровий діабет, розвиватимуться по мірі більш детального аналізу. Наразі обґрунтовано припущення, що люди з цукровим діабетом мають підвищений ризик розвитку коронавірусної інфекції. Хворі цієї категорії під час епідемії потребують посиленого контролю компенсації діабету та дотримання певних заходів для зниження ризику інфікування, а також, при інфікуванні – коригування гіпоглікемічної терапії.