Значення фактора харчування у первинній профілактиці канцерогенезу

Автор(и)

  • O. A. Pastukhova Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.37987/1997-9894.2015.1(186).222340

Ключові слова:

фактор харчування, канцерогенез, канцероген, антиоксиданти, первинна профілактика

Анотація

В статті проаналізовано вплив різних нутрієнтів на ризик розвитку злоякісних пухлин. Розглянуто механізми антиканцерогенної дії окремих компонентів харчового раціону. Наведено рекомендації щодо харчової профілактики пухлин різної локалізації та основні принципи раціонального харчування для первинної профілактики злоякісних новоутворень.

Біографія автора

O. A. Pastukhova, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Київ

О.А. ПАСТУХОВА, доцент

Посилання

Бабик А.И. Витамин D, кальций и рак молочной железы / А.И. Бабик, Е.А. Каледина // Мед. аспекты здоровья женщины. – 2009. – №5. – С. 15–19.

Беспалов В.Г. Питание и рак. Диетическая профилактика онкологических заболеваний / В.Г. Беспалов. – М., 2008. – 176 с.

Билко Т.Н. Профилактическое питание в онкологии / Т.Н. Билко, В.И. Циприян, Н.В. Циприян; под ред. В.И. Циприяна. – Луганск: Ноулидж, 2010. – 148 с.

Громова О.А. Витамины и онкопатология : современный взгляд с позиций доказательной медицины / О.А. Громова, В.Г. Ребров // Рус. мед. журн. – 2007. – №16. – С. 1199–1206.

Диетология : Руководство / [Барановский А. Ю., Кондрашина Э. А., Назаренко Л. И. и др.]; под ред. А.Ю. Барановского. – СПб., 2008. – 1024 с.

Забежинский М.А. Принципы первичной профилактики рака / М.А. Забежинский // Практ. онкология. – 2011. – Т. 12, №2. – С. 57–61.

Заридзе Д.Г. Профилактика рака. Руководство для врачей / Д.Г. Заридзе. –М.: ИМА-ПРЕСС, 2009. – 224 с.

Кудрин А.В. Микроэлементы в иммунологии и онкологии. Программы института микроэлементов ЮНЕСКО / А.В. Кудрин, O.A. Громова. – М.: Гэотар-МЕД, 2007. – 970 с.

Окислительный стресс. Прооксиданты и антиоксиданты / [Меньщикова Е. Б., Ланкин В. З., Зенков Н. К. и др.]. – М.: Слово, 2006. – 553 с.

Ребров В.Г. Витамины, макро- и микроэлементы / В.Г. Ребров, О.А. Громова. – М.: Гэотар-МЕД, 2008. – 960 с.

Свиридова С.П. Возможности эссенциального селена в онкологии / С.П. Свиридова, Ш.Р. Кашия, О.А. Обухова // Вестник РОНЦ им. Н.Н. Блохина РАМН. – 2012. – Т. 23, №3. – С. 6–14.

Фолаты в XXI веке вне беременности. Только доказанные факты. Обзор доказательных данных / Под ред. В.Е. Радзинского. – М.: Редакция журнала StatusPaesens, 2014. – 16 с.

Ялкут С.И. Профилактика опухолей / С.И. Ялкут. – К.: Книга плюс, 2006 – 456 с.

Antioxidant supplements for prevention of gastrointestinal cancers: a systematic review and meta-analysis / G. Bjelakovic, D. Nikolova, R. G. Simonetti [et al.] // – Lancet. – 2004. – Vol. 364. – P. 1219–1228.

Antitumor Effects of Two Less-Calcemic Vitamin D Analogs (Paricalcitol and QW-1624F(2)-2) in Squamous Cell Carcinoma Cells / A. A. Alagbala, C. S. Johnson, L. Trump [et al.] // Oncology. – 2007. – Vol. 70 (6). – P. 483–492.

Bjelakovic G. Meta-analysis: antioxidant supplements for primary and secondary prevention of colorectal adenoma / G. Bjelakovic, A. Nagorni, D. Nikolova // Alimentary Pharmacology & Therapeutics. – 2006. – Vol. 24 (2). – P. 281–291.

Lower risk of cervical intraepithelial neoplasia in women with high plasma folate and sufficient vitamin B12 in the post – folic acid fortification era / C. J. Piyathilake, M. Maca-luso, R. D. Alvarez [et al.] // Cancer Prev. Res (Phila). – 2009. – Vol. 2 (7). – P. 658–664.

Micronutrients and the risk of renal cell cancer: A case-control study from Italy / C. Bosetti, L. Scotti, L. D. Maso [et al.] // Int. J. of Cancer. – 2007. – Vol. 120 (4). – P. 892–896.

Mortality in randomized trials of antioxidant supplements for primary and secondary prevention: systematic review and meta-analysis / G. Bjelakovic, D. Nikolova, L. L. Gluud [et al.] // JAMA. – 2007. – Vol. 297 (8). – P. 842–857.

National Cancer Institute : PDQ® Cancer Prevention Overview. Bethesda, MD : National Cancer Institute. Date last modified. 30.01.2015. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www. cancer.gov/cancertopics/pdq/prevention/overview/HealthProfessional/page1/AllPages.

Novel pathways that contribute to the anti-proliferative and chemopreventive activities of calcitriol in prostate cancer / A.V. Krishnan, J. Moreno, L. Nonn [et al.] // The Journal of steroid biochemistry and molecular biology. – 2007. – Vol. 103. – P. 694–702.

Nutritional factors in relation to endometrial cancer : A report from a population-based case-control study in Shanghai, China / W. H. Xu, Q. Dai, Y. B. Xiang [et al.] // Int. J. of Cancer. – 2007. – Vol. 120 (8). – P. 1776–1881.

Serum folate, MTHFR C677T polymorphism and esophageal squamous cell carcinoma risk / G.L. Huang, S.K. Wang, M. Su [et al.] // Biomed Environ Sci. – 2013. – Vol. 26 (12). – P. 1008–1012.

Supplemental and dietary vitamin E, beta-carotene, and vitamin C intakes and prostate cancer risk / V.A. Kirsh, R.B. Hayes, S.T. Mayne [et al.] // J. of the National Cancer Institute. – 2006. – Vol. 98 (4). – P. 245–254.

The Beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial: incidence of lung cancer and cardiovascular disease mortality during 6-year follow-up after stopping beta-carotene and retinol supplements / G E. Goodman, M.D. Thornquist, J. Balmes [et al.] // J. of the National Cancer Institute. – 2004. – Vol. 6(23). – P. 1743–1750.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-01-30

Як цитувати

Pastukhova, O. A. (2015). Значення фактора харчування у первинній профілактиці канцерогенезу. Ліки України, (1(186), 22–25. https://doi.org/10.37987/1997-9894.2015.1(186).222340

Номер

Розділ

ЛЕКЦІЇ, ОГЛЯДИ