Організація гіпоалергенного харчування дітей
DOI:
https://doi.org/10.37987/1997-9894.2017.8(214).222414Анотація
У лекції наведено основні принципи раціонального харчування дітей перших місяців і років життя з харчовою алергією, рекомендації щодо вибору оптимальних сучасних харчових гіпоалергенних сумішей і харчових продуктів
Посилання
Балаболкин И.И. Пищевая аллергия у детей: современные аспекты патогенеза и подходы к терапии и профилактике [Текст] / И.И. Балаболкин // Иммунопатология, аллергология, инфектология. – 2013. – №3. – С. 36–46.
Боровик Т.Э., Ревякина В.А., Обухова Н.А. и др. Аллергия к сое у детей раннего возраста [Текст] / Т.Э. Боровик [та ін.] // Педиатрия. – 2000. – №2. – С. 51–55.
Боровик Т.Э., Ладодо К.С., Рославцева Е.А. и др. Современные взгляды на организацию прикорма детей с пищевой аллергией [Текст] / Т.Э. Боровик [та ін.] // Вопросы детской диетологии. – 2003. – Том 1, №1. – С. 79–82.
Диагностика и лечение аллергии к белкам коровьего молока у детей грудного и раннего возраста: практические рекомендации / Под ред. БарановаА.А., НамазовойБарановойЛ.С., Боровик Т.Э., Макаровой С.Г. – М.: Педиатр, 2014. – 48 с.
Клиническая диетология детского возраста: Руководство для врачей [Текст] / Под ред. Т.Э. Боровик, К.С. Ладодо. – М.: ООО «Медицинское информационное агенство», 2008. – 608 с.
Макарова С.Г., Боровик Т.Э., Балаболкин И.И., Дарчия С.Н. Современные позиции поэтапной диетотерапии при пищевой аллергии у детей грудного возраста [Текст] / С.Г. Макарова [та ін.] // Педиатрия. – 2010. – Том 89,№4. – С. 82–93.
Максимычева Т.Ю. Вскармливание детей из группы риска по пищевой аллергии: принципы подбора смеси [Текст] / Т.Ю. Максимычева // Педиатрия. – 2012. – Том 91, №5. – С. 57–63.
Няньковська О.С. Сучасні підходи до діагностики та дієтотерапії харчової алергії на білок коров`ячого молока у дітей раннього віку [Текст] / О.С. Няньковська // Здоровье ребенка. – 2015. – №3. – С. 80–87.
Особливості діагностики та підходи до лікувально-профілактичного харчування дітей раннього віку з алергією до білка коров`ячого: метод. рекоменд. / [О.Г. Шадрін, С.Л. Няньковський, Д.О. Добрянський та ін.]. – К.: Люди в білому, 2014. – 28 с.
Охотнікова О.М., Яковлева Н.Ю. Організація гіпоалергенного харчування у дітей [Текст] / О.М. Охотнікова, Н.Ю. Яковлева // Мистецтволікування. – 2009. – №58(2). – С.39–42.
Эксль Б.-М., Нетребенко О.К. Гипоаллергенное питание у детей первого года жизни [Текст] / Б.-М. Эксль, О.К. Нетребенко // Педиатрия. – 2003. –№2. – С. 42–45.
Agostoni C., Braegger C., Decsi T., Kolacek S. ESPGHAN Committee on Nutrition. Breast-feelding: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition // J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. – 2009. – Vol. 49 (1). – P. 112–125.
American Academy of Pediatrics(AAP) / Committee on Nutrition/ Hypoallergenic infant formulas[Текст] / S.S. Baker [та ін.] // Pediatrics. – 2000. – Vol. 106. – P. 346–349.
Alexander D.D., Cabana M.D. Partially hydrolized 100% whey protein infant formula and reduced risk of atopic dermatitis: a meta-analysis // J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. – 2010. – Vol. 50 (4). – P. 422–430.
Bergmann R.L., Diepgen T.L., Kuss O., Bergmann K.E. et al. MAS-study. Breastfeeding duration is a risk factor for atopic eczema // Clin. Exp. Allergy. – 2002. – Vol. 32 (2). – P. 205–209.
Burks A.W. Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the Unated States // J. Allergy Clin. Immunol. – 2010. – Vol. 126 (6 suppl.). – P. 1–58.
Hill D.J., Heine R.G., Cameron D.J. et al. The natural history of intolerance to soy and extensively hydrolyzed formula in infants with multiple food protein intolerance [Текст] / D.J. Hill [та ін.] // J. Pediatr. – 1999. – Vol. 135. – P. 118–121.
Isolauri E. Probiotics in the prevention and treatment of allergic disease [Текст] / E. Isolauri // Pediatr. Allergy Immunol. – 2001. – Vol. 12 (suppl. 14). – P. 56–59.
Sears M.R., Greene J.M., Willan A.R. et al. Long-term relation between breastfeelding and development of atopy and asthma in children and young adults: a longitudinal study // Lancet. – 2002. – Vol. 60. – P. 901–907.
Soares-Weiser K., Takwoingi Y., Panesar S.S. et al. The diagnosis of food allergy: a systematic review and meta-analysis // Allergy. – 2014. – Vol. 69. – P. 76–86.
Szajewska H., Horvath A. Meta-analysis of the evidence for a partially hydrolyzed 100% whey formula for the prevention of allergic diseases // Curr. Med. Res. Opin. – 2010. – Vol. 26 (2). – P. 423–437.
Von Berg A., Koletzko S., Filipiak-Pittroff B. et al. German Infant Nutritional Intervention Study Group. Certain hydrolised fofmulas reduced the incidence of atopic dermatitis but not that of asthma: three-year results of the German Infant Nutritional Intervention Study // J. Allergy Clin. Immunol. – 2007. – Vol. 119 (3). – P. 718–725.
World Allergy Organization. Diagnosis and rationale for action against cow`s milk allergy guidelines // Pediatr. Allergy Immunol. – 2010. – Vol. 21 (suppl. 21). – P. 1–125.