Ефективність застосування препарату Адаптол у комплексному лікуванні пацієнтів з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою

Автор(и)

  • I. V. Kovalenko Вінницька обласна психоневрологічна лікарня імені академіка О.І. Ющенка; Вінницький обласний науково-практичний Центр психосоматичної медицини та медико-психологічної реабілітації учасників АТО та членів їх сімей, Ukraine
  • O. L. Starzhinska Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова, Ukraine
  • N. F. Sereda Вінницький обласний клінічний диспансер радіаційного захисту населення, Ukraine
  • M. V. Lemeshchuk Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова, Ukraine
  • O. V. Mazur Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.37987/1997-9894.2017.9-10(215-6.222471

Анотація

Незважаючи на досягнення сучасної медицини, проблема діагностики та ефективного лікування гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) залишається актуальною для практичних лікарів.

Мета: дослідження впливу мебікару (препарат Адаптол) у складі комплексної терапії пацієнтів з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ).

Матеріали та методи. Проведено комплексне обстеження 60 осіб, середній вік пацієнтів – 47,83±1,52 року, чоловіків – 58,33% (35), жінок – 41,67% (25). У всіх пацієнтів було діагностовано ГЕРХ, діагноз підтверджений методом ендоскопії верхніх відділів травного каналу. В ході дослідження пацієнти були розподілені на 2 групи. Основна група – 33 особи (55 %), у яких в комплексному лікуванні ГЕРХ застосовували препарат Адаптол (300 мг 3 рази на добу протягом 28 днів), і група порівняння – 27 осіб (45 %), яким призначалось традиційне лікування ГЕРХ. Для оцінки стану пацієнтів використовувались методики: шкала тривоги Гамільтона, опитувальник вегетативної дисфункції Вейна, опитувальник «Самопочуття, активність, настрій» (САН), візуальна аналогова шкала болю (ВАШБ), оцінка гастроінтестинальних розладів проводилась за пунктом 11 шкали тривоги Гамільтона «Гастроінтестинальні симптоми». Обстеження проводилось до початку, на 14-й та 30-й день лікування.

Результати дослідження. Біль та порушення емоційного стану були одними з основних симптомів ГЕРХ, відмічався також високий рівень тривоги пацієнтів. Гастроінтестінальні симптоми виявлено у всіх хворих, вегетативні розлади – у більшості (91,67 %). У хворих в процесі лікування отримана позитивна динаміка всіх симптомів, проте в групі лікування із застосуванням Адаптолу вона була значно інтенсивнішою, ніж в групі порівняння. Відмічено також покращення самопочуття пацієнтів за шкалою САН.

Висновки. Результати проведеного порівняльного дослідження підтверджують позитивний вплив Адаптолу у складі комплексної терапії хворих ГЕРХ. Використання Адаптолу в комплексі зі стандартною медикаментозною терапією поліпшує психологічний та соматичний стан пацієнтів з ГЕРХ, сприяє зменшенню клінічної симптоматики.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-04

Як цитувати

Kovalenko, I. V., Starzhinska, O. L., Sereda, N. F., Lemeshchuk, M. V., & Mazur, O. V. (2017). Ефективність застосування препарату Адаптол у комплексному лікуванні пацієнтів з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою. Ліки України, (9-10(215-6), 52–56. https://doi.org/10.37987/1997-9894.2017.9-10(215-6.222471

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ, КЛІНІЧНІ ВИПАДКИ