Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба і підліток

Автор(и)

  • V. G. Pyeryedyeriy Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine
  • Yu. V. Chychula Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine
  • Yu. V. Chychula Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine
  • Yu. V. Chychula Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.37987/1997-9894.2015.8(194).222629

Ключові слова:

гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, підлітки, фактори ризику

Анотація

Згідно зі статистичними даними захворюваність на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ) збільшилася. ГЕРХ стала актуальною проблемою дитячої гастроентерології. Серед дітей та підлітків від 6 до 18 років з патологією органів травлення у третини пацієнтів виявлено ендоскопічно позитивну форму захворювання. Провідним її симптомом є печія, кислий присмак у роті, біль та дискомфорт за грудниною, ураження ЛОР-органів внаслідок як екстраезофагеальних проявів рефлюксної хвороби, так і тютюнопаління.

Поширеність хвороби серед усього населення у світі досить висока – від 7% до 20%. Більшість хворих – пацієнти, які не звертаються до лікаря, лікуються самостійно (так звані «телефонні» рефлюкси); хворі, які найчастіше звертаються до лікаря, – з ускладненнями ГЕРХ (пептичні виразки стравоходу, кровотечі, рубцеві структури) – так звані «шпитальні» рефлюкси.

ГЕРХ виникає при порушенні функції нижнього стравохідного сфінктера (НСС). Порушення його функції може бути зумовлено зниженням тонусу сфінктера та збільшенням тривалості його спонтанних розслаблень внаслідок дії агресивних факторів. Виділяють два варіанти цього захворювання: ендоскопічно позитивний та ендоскопічно негативний, коли при звичайній ендоскопії не вдається виявити жодних змін у слизовій оболонці стравоходу. За даними світової літератури ендоскопічно негативний варіант зустрічається приблизно у 60% всіх випадків ГЕРХ.

Факторами ризику ГЕРХ, що актуальні в підлітковому віці, є вживання кофеїновмісних продуктів, тютюнопаління, вживання алкоголю та слабоалкогольних напоїв, які знижують тонус НСС, спричиняють пошкоджуючу дію на слизову оболонку стравоходу.

Таким чином, ведення здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок – тютюнопаління, вживання алкогольних та слабкоалкогольних напоїв підлітками – сприяють поліпшенню якості життя у пацієнтів, що мали клінічні ознаки ГЕРХ.

Актуальність пропагування здорового способу життя полягає в тому, що підліток повинен сам зрозуміти корисність порад дорослих і свідомо зробити власний вибір.

Біографії авторів

V. G. Pyeryedyeriy, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

В.Г. ПЄРЄДЄРІЙ, д. мед. н., професор

Yu. V. Chychula, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Ю.В. ЧИЧУЛА, к. мед. н.

Yu. V. Chychula, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Ю.В. ЧИЧУЛА, к. мед. н.

Yu. V. Chychula, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Ю.В. ЧИЧУЛА, к. мед. н.

Посилання

Балакірєва О.М. Рівень поширення і тенденції вживання тютюну, алкогольних напоїв, наркотичних речовин серед учнівської молоді України: 2011 / О.М. Балакірєва, Т.В. Бондар, Ю.П. Галіч та ін. Укр. ін-т соц. дослідж. ім. О. Яременка. – К.: ТОВ ВПК «ОБНОВА», 2011. – 176 с.

Пояснювальна записка до проекту Закону України про внесення змін до законодавчих актів України щодо посилення боротьби зі зловживаннями у сфері продажу, споживання та реклами пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв. – Режим доступу: w1.c1.rada.gov.ua.

Молодежь и риски для здоровья. Доклад Секретариата на 64-й сессии ВОЗ. – Режим доступа: http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA64/A64_25-ru.pdf.

Передерий В.Г., Чернявский В.В. Изжога. Опасно ли это? Монография. –Луганск: ОАО «ЛОТ», 2004. – 170 с.

Davies I., Burman-Roy S., Murphy M.S. Gastro-oesophageal reflux disease in children: NICE guidance. Guideline Development Group // B.M.J. – 2015. – Vol. 350. – P. g7703.

Електронне джерело. Режим доступу: http: //www.who.int/countries/ukr/ru.

Електронне джерело. Режим доступу: http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/ profiles / ukr.pdf.

Електронне джерело. Режим доступу: http: //apps.who.int/gho/data/node.main. A1425?lang=en.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-31

Як цитувати

Pyeryedyeriy, V. G., Chychula, Y. V., Chychula, Y. V., & Chychula, Y. V. (2015). Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба і підліток. Ліки України, (8(194), 22–25. https://doi.org/10.37987/1997-9894.2015.8(194).222629

Номер

Розділ

ЛЕКЦІЇ, ОГЛЯДИ