Потенціал інуліну в терапевтичній практиці
DOI:
https://doi.org/10.37987/1997-9894.2021.6(252).239641Ключові слова:
інулін, пребіотики, лікуванняАнотація
Застосування пробіотиків, пребіотиків, синбіотиків і метабіотиків, на сьогоднішній день викликає все більший інтерес дослідників і практичних
лікарів. У статті описані механізми взаємодії пребіотиків з організмом господаря. До найбільш вивчених пребіотиків належить інулін, зареєстрований і представлений на фармацевтичному ринку України препаратом Інулін-НЕО.
Посилання
WGO Global Guideline Probiotics and prebiotics / F. Guarner, M. E. Sanders, R. Eliakim [et al.], 2017
Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics / G. Gibson, R. Hutkins, M. Sanders [et al.] // Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. – 2017. – Vol. 14. – P. 491–502.
Гриневич В. Б. Пребиотики как основа микробиоценоз-ориентированной терапии / В. Б. Гриневич, С. М. Захаренко, Е. И. Сас // Лечащий врач. – 2008. – № 12. – С. 24.
Dietary modulation of the human colonic microbiota: updating the concept of prebiotics / G. R. Gibson, H. M. Probert, J. Van Loo [et al.] // Nutrition Research Reviews. – 2004. – Vol. 17 (2). – P. 259–275.
Выделение инулина из различного растительного сырья / Л. С. Манукян, В. Т. Кочикян, Н. А. Андреасян [и др.] // Биолог. журн. Армении. –2014. – № 4 (66).
Шепелева Н. С. Интенсификация выделения инулина из клубней топинамбура с помощью ультразвука / Н. С. Шепелева, Б. А. Кареткин // Успехи в химии и химической технологии. – 2007. – Т. XXI, № 5 (73). – С. 35–38.
Cherbut C. Inulin and oligofructose in the dietary fibre concept / C. Cherbut // Br. J. Nutr. 2002. – Vol. 87. – Suppl 2. – P. s159–s162.
Roberfroid M. Prebiotics: the concept revisited / M. Roberfroid // J. Nutr. – 2007. – Vol. 137. – P. 830S–837S.
Dietary carbohydrate source influences molecular fingerprints of the rat faecal microbiota / T. R. Licht, M. Hansen, M. Poulsen, L. O. Dragsted // BMC Microbiol. – 2006. – 30 (6). – P. 98.
Diversity of human colonic butyrateproducing bacteria revealed by analysis of the butyryl-CoA: acetate CoA-transferase gene / P. Louis, P. Young, G. Holtrop, H. J. Flint // Environ Microbiol. – 2010. – Vol. 12 (2). – P. 304–314.
Effect of dietary inulin supplementation on infl ammation of pouch mucosa in patients with an ileal pouch-anal anastomosis / C. F. Welters [et al.] // Dis. Colon. Rectum. – 2002. – Vol. 45. – Р. 621–627.
Experimental evidences on the potential for prebiotic fructans to reduce the risk of colon cancer / B. Pool-Zobel [et al.] // Br. J. Nutr. – 2002. – Vol. 87 Suppl 2. – S. 273–281
Franck A. Food applications of prebiotics / A. Franck // Handbook of Prebiotics. – 2008. – Р. 437–448.
Antioxidant activity of inulin and its role in the prevention of human colonic muscle cell impairment induced by lipopolysaccharide mucosal exposure / V. Pasqualetti, A. Altomare, M. P. L. Guarino [et al.] // PloS One. – 2014. – Vol 9 (5). – P. e98031.
Canny G. O. Bacteria in the Intestine, Helpful Residents or Enemies from Within? / G. O. Canny, B. A. McCormick // Infect. Immun. – 2008. – Vol. 76, Nо. 8. – P. 3360–3373.
Особенности микробиоценоза толстой кишки при дисбиотических нарушениях / И. В. Валышева и др. // Журн. микробиологии, эпидемиологии и иммунобиологии. – 2011. – № 1. – С. 67–70.
Слащова Ю. А. Состояние микробиоценоза толстой кишки при экспериментальном дисбиозе и его коррекции : автореф. дисс. на соискание ученой степени канд. мед. наук / Ю. А. Слащова. – Курск, 2018.
Bifidobacterium longum with fructo-oligosaccharide (FOS) treatment in minimal hepatic encephalopathy: a randomized, double-blind, placebo-controlled study / M. Malaguarnera, F. Greco, G. Barone [et al.] // Dig. Dis. Sci. – 2007. – Vol. 52 (11). – P. 3259–3265.
The effect of Lactobacillus rhamnosus hsryfm 1301 on the intestinal microbiota of a hyperlipidemic rat model / D. Chen, Z. Yang, X. Chen [et al.] // BMC Complement Altern Med. – 2014. – Vol. 14. – P. 386.
Кнышова Л. П. Состояние микробиоты кишечника на фоне хронической алкогольной интоксикации (экспериментальное исследование) : автореф. дисс. на соискание ученой степени канд. мед. наук / Л. П. Кнышова. – Волгоград, 2018.
Randomised clinical trial: colestyramine vs. hydroxypropylcellulose in patients with functional chronic watery diarrhoea / F. Fernandez-Banares, M. Rosinach, M. Piqueras [et al.] // Aliment Pharmacol Ther. – 2015. – Vol. 41.– Р. 1132–1140. DOI: 10.1111/apt.13193.
Звягинцева Т. Д. Синдром раздраженного кишечника с запором: возможности пребиотической терапии / Т. Д. Звягинцева, А. И. Чернобай
Громова О. А. Пищевые продукты: содержание и усвоение магния / О. А. Громова, И. Ю. Торшин, В. М. Коденцова // Терапия. – 2016. – Vol. 5 (9). – Р. 50–60.
Associations between the human intestinal microbiota, Lactobacillus rhamnosus GG and serum lipids indicated by integrated analysis of high-throughput profiling data // L. Lahti, A. Salonen, R. A. Kekkonen [et al.] / Peer J. – 2013. – Vol. 1. – P. e32.
Acarbose treatment affects the serum levels of inflammatory cytokines and the gut content of bifidobacteria in Chinese patients with type 2 diabetes mellitus / Su B., Liu H., Li J. [et al.] // J. Diabetes. – 2014. – DOI: 10.1111/1753-0407.12232.
Probiotic Lactobacillus rhamnosus GG and Aloe vera gel improve lipid profiles in hypercholesterolemic rats / M. Kumar, S. Rakesh, R. Nagpal [et al.] / Nutrition. – 2013. – Vol. 29, № 3. – P. 574–579.
Systematic review of the effects of inulin-type fructans on blood lipid profiles: a metaanalysis / T. Wu, Y. Yang, L. Zhang, J. Han // Journal of Hygiene Research. – 2010. – Vol. 39 (2). – P. 172–176.
Sandra Aparecida dos Reis, Lisiane Lopes da Conceiзгo, Damiana Diniz Rosa et al. Mechanisms used by inulin-type fructans to improve the lipid profile // Nutr Hosp. – 2015. – Vol. 31. – Р. 528–534.
Kuznetsova E. E. The microbiota of intestine. The role in development of various pathologies / E. E. Kuznetsova, V. G. Gorokhova, S. L. Bogorodskaya // Klinicheskaya Laboratornaya Diagnostika.–2016– Vol. 61 (10). – Р. 723–726.
Tseng C. H. The gut microbiome in obesity / C. H. Tseng, C. Y. Wu // J. Formos. Med. Assoc. – 2019. – Vol. 118 Suppl. 1. – S3–S9.
Айтбаев К. А. Ожирение и метаболический синдром: патофизиологическая роль кишечной микробиоты и потенциальные возможности альтернативной терапии / К. А. Айтбаев, И. Т. Муркамилов // Комплексные проблемы сердечнососудистых заболеваний. – 2017. – Т. 6, № 3. – С. 120–130.
Покровская Е. В. Новые взгляды на состояние кишечной микробиоты при ожирении и сахарном диабете 2 типа. Обзор литературы / Е. В. Покровская, М. Ш. Шамхалова, М. В. Шестакова // Сахарный диабет. – 2019. – Т. 22,№3. – С. 253–262.
The Gastrointestinal Microbiome: A Review / P. C. Barko, M. A. McMichael, K. S. Swanson, D. A. Williams // J. Vet. Intern. Med. – 2018. – Vol. 32 (1). – Р. 9–25.
Gut Microbiota Modulation and Its Relationship with Obesity Using Prebiotic Fibers and Probiotics: A Review / D. K. Dahiya, Renuka, M. Puniya [et al.] // Front Microbiol. – 2017. – Vol. 8. – Р. 563.
Шварц В. Ожирение и кишечная микрофлора / В. Шварц, А. Ногаллер // Врач. – 2014. – № 10. – С. 39–43.
Козыренко Ю. В. Фармакологическая коррекция нарушений биоценоза кишечника у больных сахарным диабетом 2 типа : автореф. дисс. на соискание ученой степени канд. мед. наук / Козыренко Ю.В., 2009