Частота основних факторів кардіоваскулярного ризику та наявність коморбідності у хворих на хронічну ішемічну хворобу серця похилого та старечого віку

Автор(и)

  • В. Ю. Жарінова ДУ «Інститут геронтології імені Д. Ф. Чеботарьова НАМНУ», Київ, Ukraine
  • Г. П. Войнаровська ДУ «Інститут геронтології імені Д. Ф. Чеботарьова НАМНУ», Київ, Ukraine
  • І. С. Шаповаленко ДУ «Інститут геронтології імені Д. Ф. Чеботарьова НАМНУ», Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.37987/1997-9894.2021.7(253).245675

Ключові слова:

коморбідність, кардіоваскулярний ризик, ішемічна хвороба серця, фактори ризику, похилий вік

Анотація

Мета роботи – вивчити частоту основних факторів кардіоваскулярного ризику (КВР) та наявність коморбідності у хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС) похилого та старечого віку.

Матеріали та методи. Проведена ретроспективна оцінка історій хвороб 454 пацієнтів з ІХС, які отримували стаціонарне лікування в кардіологічному відділенні ДУ «Інститут геронтології імені Д. Ф. Чеботарьова НАМНУ» за період з 1997 до 2017 року. Всі обстежені були вперше госпіталізовані в стаціонар та в подальшому перебували під спостереженням з основним діагнозом ІХС: стабільна стенокардія напруження I–IV ФК. Діагноз основного захворювання встановлювали на підставі загальноклінічних обстежень та спеціальних інструментальних і лабораторних методів відповідно до поточних рекомендацій з діагностики ІХС на етапі обстеження хворих. Спостереження за пацієнтами тривало 5–20 років. Як кінцеву точку було взято кардіоваскулярну смерть.

Результати. Як свідчать отримані дані, в осіб літнього віку найпоширенішими факторами кардіоваскулярного ризику (КВР) є артеріальна гіпертензія (АГ), гіперхолестеринемія (ГХол), ожиріння, цукровий діабет (ЦД), які значною мірою асоціюються з можливістю медикаментозної корекції. У 70,2 % хворих на ІХС старше 60 років виявлено одночасне поєднання трьох і більше факторів КВР.

Висновки. 1. Найпоширенішими факторами кардіоваскулярного ризику в хворих на ІХС старше 60 років виявились АГ (66,9%), ГХол (60,7%), ожиріння (23,9%,), ЦД (14,3%), які значною мірою асоціюються з можливістю медикаментозної корекції. 2. В осіб похилого віку поширеність основних факторів КВР зіставна з даними з групи контролю. У пацієнтів старечого віку поширеність куріння, ожиріння, дисліпідемії значно нижча, ніж у групах порівняння. 3. У 70,2 % хворих на ІХС старше 60 років виявлено одночасне поєднання трьох і більше факторів ризику, що свідчить про необхідність активного комплексного підходу до їх корекції в більш молодому віці.

Посилання

Державна служба статистики України: офіційний сайт : [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

Європейська база даних статистичної інформації «Здоров’я для всіх» [Електронний ресурс].

Горбась І. М. Фактори ризику серцево-судинних захворювань: поширеність і контроль / І. М. Горбась // Здоров’я України. – 2007. – № 2. – С. 62–63.

Коваленко В. М. Проблеми здоров’я і тривалості життя в сучасних умовах : посібник / В. М Коваленко, В. М. Корнацький. – К., 2017. – С. 42–43.

Хвороби системи кровообігу як медико-соціальна і суспільно-політична проблема / за ред. Коваленка В. М., Корнацького В. М. – К., 2014. – 280 с.

Поліфакторний діагностично-лікувальний підхід та оцінка кардіоваскулярного ризику з урахуванням коморбідності / А. О. Несен [та ін.] // Український терапевтичний журнал. – 2013. – № 3. – С. 33–39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-22

Як цитувати

Жарінова, В. Ю., Войнаровська, Г. П., & Шаповаленко, І. С. (2021). Частота основних факторів кардіоваскулярного ризику та наявність коморбідності у хворих на хронічну ішемічну хворобу серця похилого та старечого віку. Ліки України, (7(253), 37–40. https://doi.org/10.37987/1997-9894.2021.7(253).245675

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ, КЛІНІЧНІ ВИПАДКИ