СТЕНДОВА ДОПОВІДЬ. ВИПАДОК ХИБНОЇ АРТЕРІО-ВЕНОЗНОЇ АНЕВРИЗМИ: НЕОБХІДНІСТЬ ВЗАЄМОДІЇ РІЗНИХ ВИДІВ ЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ НА ФОНІ ТЯЖКОЇ КОМОРБІДНОСТІ (ВЛАСНІ КЛІНІЧНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ У ВИКЛАДАННІ НА ДОДИПЛОМНОМУ ТА ПІСЛЯДИПЛОМНОМУ ЕТАПАХ)

Автор(и)

  • В.М. Рудіченко Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Ukraine
  • А.Л. Соколенко Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Ukraine
  • Д.В. Рейзін Київська міська клінічна лікарня № 8, Ukraine
  • В.І. Рейзін Київська міська клінічна лікарня № 8, Ukraine
  • Я.В. Корост Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Ukraine
  • В.В. Торпан Комунальне некомерційне підприємство Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.37987/1997-9894.2024.1(277).299290

Анотація

АКТУАЛЬНІСТЬ

Широкий спектр клінічних уражень є характерним для наркозалежних пацієнтів. Лікарі як спеціалізованої, так і неспеціалізованої – первинної ланки (загальної практики – сімейної медицини) у своїй роботі стикаються з набутими судинними постін’єкційними ураженнями.

Актуальність проблеми обумовлена тим, що від третини до половини наркозалежних як основне місце для введення використовують пахову ділянку в проекції судинного пучка. Це пов’язано зі значними ризиками ураження феморальної вени та артерії з наступним розвитком наростання ураження поверхневих та/або глибоких вен нижньої кінцівки

МЕТА РОБОТИ

Узагальнення власного досвіду та спостережень авторів за наркозалежними пацієнтами із судинними постін’єкційними ураженнями для оптимізації викладання та демонстрації в процесі практичних занять на додипломному та післядипломному етапах необхідності взаємодії різних ланок лікарської допомоги.

У результаті наших спостережень під час практичних занять ми розглядаємо складний клінічний випадок, коли на фоні вкрай тяжкої анемії та хірургічного втручання сумісна робота різної спеціалізації лікарів сприяла збереженню кінцівки після перев'язки основних стовбурів стегнової артерії та вени за рахунок колатерального кровообігу.

ВИСНОВКИ

Вважаємо виправданим застосування даного опису васкулярного розладу під час практичних занять на додипломному та післядипломному етапах.

Випадок є рідкісним, коли після перев'язки основних стовбурів стегнової артерії та стегнової вени за рахунок колатерального кровообігу в хворого вдалося зберегти нижню кінцівку, тим більше на фоні вкрай тяжкої анемії.

У веденні пацієнта брав участь лікар загальної практики – сімейної медицини через необхідність контролю стану, корекції медикаментозних призначень та продовження програми ведення хворого з урахуванням правильної організації замісної терапії, про що хворому неодноразово роз’яснювалося.

Посилання

Senbanjo R., Hunt N., Strang J. Cessation of groin injecting behaviour among patients on oral opioid substitution treatment // Add. – 2011. - Vol.106. – Р.376-382.

Senbanjo R., Tipping T., Hunt N., Strang J. Injecting drug use via femoral vein puncture: preliminary findings of a point-of-care ultrasound service for opioid-dependent groin injectors in treatment // Harm Red. J. – 2012. – Vol.9. – Р.6-14.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-28

Як цитувати

Рудіченко, В., Соколенко, А., Рейзін, Д., Рейзін, В., Корост, Я., & Торпан, В. (2024). СТЕНДОВА ДОПОВІДЬ. ВИПАДОК ХИБНОЇ АРТЕРІО-ВЕНОЗНОЇ АНЕВРИЗМИ: НЕОБХІДНІСТЬ ВЗАЄМОДІЇ РІЗНИХ ВИДІВ ЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ НА ФОНІ ТЯЖКОЇ КОМОРБІДНОСТІ (ВЛАСНІ КЛІНІЧНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ У ВИКЛАДАННІ НА ДОДИПЛОМНОМУ ТА ПІСЛЯДИПЛОМНОМУ ЕТАПАХ). Ліки України, (1(277), 40–41. https://doi.org/10.37987/1997-9894.2024.1(277).299290

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ, КЛІНІЧНІ ВИПАДКИ