Капікор у лікуванні пацієнтів з поєднаною церебральною та кардіальною патологією - Pasichnyk, G. P.; Gnatov, Yu. V.; Matviyenko, O. O. (Ліки України, 2019)
У розрізі лікування ендотеліальної дисфункції, як предиктора гострого розладу мозкового кровообігу, заслуговує на увагу лікарський засіб Капікор (комбінація мельдонію дигідрату з гамма-бутиробетаїну дигідратом). Така комбінація забезпечує потужнішу і швидшу кардіо- та церебропротекторну дію препарата в умовах ішемії та стресу різного ґенезу (в тому числі оксидативного). Впливаючи на індукцію біосинтезу NO, гамма-бутиробетаїну дигідрат захищає клітини від токсичного впливу вільних радикалів, нормалізує оксидантний гомеостаз на клітинному рівні, позитивно впливає на функцію ендотелію. Мельдонію дигідрат зберігає аеробний шлях метаболізму в умовах тканинної гіпоксії, запобігає виснаженню запасів АТФ та креатинфосфату в клітинах, накопиченню молочної кислоти та виникненню клітинного ацидозу, порушенню ферментативних процесів та дисфункції іонних каналів. Ці механізми забезпечують виражені та швидкі NO-залежні ефекти: вазодилатаційний, антиагрегантний, антикоагулянтний, антиоксидантний. Це, в свою чергу, позитивно впливає на апоптоз та проліферацію, підтримання судинного гомеостазу. Препарат має антиішемічну, церебро-, кардіопротективну та імунокорегувальну дію. При серцевій недостатності Капікор поліпшує скорочувальну здатність міокарда, збільшує толерантність до фізичного навантаження, при стабільній стенокардії – знижує частоту серцевих нападів. Окрім того, засіб забезпечує помірний гіпотензивний ефект і нормалізує ритм серцевих скорочень. При судинних ураженнях головного мозку Капікор покращує церебральну гемодинаміку, нормалізує метаболізм у нервових клітинах, оптимізує споживання кисню мозковою тканиною, завдяки чому досягається ефект покращення когнітивних функцій, розумової та фізичної діяльності, нормалізація психоемоційного стану.