Вплив комбінованої антигіпертензивної та гіполіпідемічної терапії на артеріальний тиск і параметри жорсткості артеріальної стінки у хворих на артеріальну гіпертензію - Kolesnik, T. V.; Egorov, K. Yu. (Ліки України, 2019)
У сучасній медицині артеріальна гіпертензія (АГ) та атеросклероз є одними із найглобальніших проблем. В останнє десятиріччя все більше уваги приділяють стану центральної гемодинаміки і артеріальної жорсткості у хворих із СС захворюваннями, в тому числі й з АГ, які є як маркерами ураження органів при гіпертензії, так і предикторами СС подій. Основним способом корекції та жорсткого контролю артеріального тиску й дисліпідемії є комбінована антигіпертензивна терапія та статинотерапія. Дослідження, що було проведено у 30 хворих на АГ 2 стадії з високим серцево-судинним ризиком, показало, що довготривале лікування фіксованою комбінацією лізиноприлу й амлодипіну в поєднанні із розувастатином приводить не тільки до нормалізації АТ, а й до значного зменшення центрального АТ та зниження швидкості поширення пульсової хвилі (ШППХ), що може бути критерієм ефективності органопротективної дії проведеного лікування.