Вплив фітопрепарату Есберітокс на фактори локального імунітету ротової порожнини - Melnikov, O. F.; Rylska О. G.; Shmatko, V. I.; Timchenko М. D.; Bil, B. N.; Faraon, I. V.; Prylutska, O. D.; Zayats Т. А. (Ліки України, 2019)
Авторами досліджений вплив монотерапії фітоімуномодулятором Есберітокс на показники локального імунітету у хворих з хронічним фарингітом, хронічним тонзилітом та хронічним пародонтитом. Проведені дослідження свідчать про те, що у хворих з хронічними запальними захворюваннями ротової порожнини наявне зниження захисних факторів локального імунітету – рівня секреторного IgA, противірусного фактора – α-інтерферону, підвищення рівня прозапального цитокіну – інтерлейкіну-1β, мономерної форми IgA та кількості імунних комплексів. Застосування препарату Есберітокс у вигляді монотерапії супроводжувалось збільшенням концентрації секреторного імуноглобуліну класу А, «нормалізацією» вмісту α-інтерферону (підвищення концентрації) та інтерлейкіну-1β (зниження вмісту). Отримані позитивні ефекти від застосування препарату Есберітокс дозволяють рекомендувати його як у складі комплексної терапії хронічних захворювань ротоглотки, так і у вигляді монотерапії.