Цукровий діабет – глобальна світова проблема - Karachentsev, Yu. I. (Ліки України, 2019)
У сучасному світі цукровий діабет розглядається як глобальна світова проблема, що є однією з найважливіших проблем XXI століття і є дуже обтяжливою для системи охорони здоров’я у всьому світі. Проблема цукрового діабету є соціально значущою через постійне зростання захворюваності, що призводить до інвалідності та передчасної смертності населення працездатного віку внаслідок розвитку пізніх хронічних ускладнень. Цукровий діабет також є економічною проблемою не тільки для системи охорони здоров’я, але й для пацієнта і його родини внаслідок тривалого й вартісного лікування. Крім того, найчастіше на цукровий діабет хворіють люди працездатного віку 40–59 років, тобто економічно активна частина суспільства. Отже, профілактика розвитку цукрового діабету є пріоритетним напрямком для лікарів загальної практики, ендокринологів, кардіологів і всієї системи охорони здоров’я в цілому.