Фармакокінетичний підхід до персоналізації антигіпертензивної фармакотерапії - Gridina, S. A.; Grigoryeva, T. M.; Povetkin, S. V.; Filippenko, N. G. (Ліки України, 2018)
Проведено дослідження, присвячене оцінці впливу фенотипу окислювального метаболізму на вираженість фармакодинамічного ефекту на фоні застосування комбінованої гіпотензивної терапії у хворих з артеріальною гіпертензією високого та дуже високого ризику. Виконані розрахунки підтвердили прямо пропорційну залежність між рівнем зниження артеріального тиску та фенотипом окислювального метаболізму. При цьому у пацієнтів з повільним фенотипом фіксована комбінація амлодипіну і лізиноприлу (препарат Екватор) чинила достовірно більш виражений антигіпертензивний ефект, порівняно з вільним сполученням використаних препаратів.