Порівняльне рандомізоване контрольоване дослідження впливу когніфену на синдром помірного когнітивного розладу в хворих на артеріальну гіпертензію - Kechin, I. L. (Ліки України, 2018)
Вивчено і проведено порівняння впливу місячного прийому препаратів когніфен (33 пацієнти) і фезам (33 пацієнти) на тлі антигіпертензивної терапії (комбінований препарат триплекс) на психофізіологічний стан, когнітивні функції і динаміку кровотоку в брахіоцефальних артеріях у хворих на АГ з неускладненими церебральними гіпертензивними кризами, асоційованими з гіпертензивним ремоделюванням брахіоцефальних артерій, в порівнянні з контролем (33 студенти). Когнітивний розлад діагностували за допомогою методик САН, Спілбергера– Ханіна, Мюнстерберга, визначення особистісної та ситуативної тривожності. Ремодулювання брахіоцефальних артерій і стан кровотоку визначали за допомогою дуплексної доплерографії. АТ вимірювали «офісним методом». Досліджено основні гемодинамічні, електрофізіологічні показники центральної гемодинаміки. Встановлено, що когніфен нормалізує показники екстракраніального кровотоку, перебудовуючи турбулентний кровотік в ламінарний, що клінічно проявлялося в припиненні цефалгії у всіх обстежуваних до кінця першого тижня спостереження. На тлі зниження особистісної та ситуаційної тривожності нормалізувалися самопочуття і сон, покращилися короткочасна і довгострокова пам’ять, концентрація уваги, підвищилися загальна і денна активність та настрій. Побічних ефектів, які б призвели припинення лікування, не виявлено. У 28 пацієнтів, що приймали фезам, відзначалася денна сонливість.