Досвід застосування препарату Тросан (лозартан) при лікуванні артеріальної гіпертензії III ступеня: реалії клінічної практики - Chernobrivenko, A. A. (Ліки України, 2016)
У пацієнтів з артеріальною гіпертензією III ступеня II та III стадії при дуже високому ризику розвитку ускладнень (ступінь ризику 4) у більшості (62,5%) випадків можна досягти індивідуальних (з урахуванням супутніх захворювань) цільових рівнів артеріального тиску (АТ) в амбулаторних умовах шляхом 8–10-тижневої агресивної терапії з використанням комбінацій від двох до п’яти антигіпертензивних препаратів, включаючи препарат Тросан (лозартан калію) у добовій дозі 100 мг. Після 8–10 тижнів агресивної антигіпертензивної комбінованої терапії з використанням Тросану відзначалося поліпшення функції нирок: зникла невелика вихідна протеїнурія (0,033–0,066 г/л) і зросла швидкість клубочкової фільтрації на 11,0 мл/хв/1,73м2 у осіб з її вихідним зниженням менше 60 мл/хв/1,73м2 , а також знизився рівень сечової кислоти в крові у пацієнтів з гіперурикемією в середньому на 90,4 мкмоль/л без прийому додаткових гіпоурикемічних препаратів. В умовах первинного амбулаторного контакту при неповній інформації про пацієнта з артеріальною гіпертензією III ступеня (АТ систолічний ≥180 мм рт.ст. та/або АТ діастолічний ≥110 мм рт.ст.) II та III стадії і дуже високим ризиком розвитку ускладнень, при дефіциті часу на прийняття рішення щодо вибору антигіпертензивного засобу для невідкладної початкової терапії за критеріями ефективності та безпеки, в більшості випадків можна рекомендувати препарат Тросан (лозартан калію) у поєднанні з будьякими антигіпертензивними препаратами інших класів, крім інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ) та аліскірену