ГАМКВ-ергічна нейропротекція: клінічне застосування - Khaitovych, M. V. (Ліки України, 2016)
Когнітивні порушення зустрічаються при різноманітній патології і часто є наслідком гіпоксично-ішемічних, травматичних, інфекційних та інших уражень центральної нервової системи, суттєво порушуючи якість життя пацієнтів та членів їх родин. Тому ноотропні засоби (ноотропи прямої дії та нейропротектори) набули широкого використання в клінічній практиці. У статті на прикладі препарату Ноофен розглянуто механізми нейропротекторної дії лікарських засобів, які впливають на ГАМКВ-рецептори. При цьому пригнічуються потенціалзалежні Са2+-канали та обмежується глутаматна ексайтотоксичність, активуються К+-канали і формується повільна довготривала модуляція синаптичного інгібування, забезпечуються цитопротекторні властивості аутофагії. Ноофен також розширює мозкові судини, позитивно впливає на холінергічну та опіатну системи, а за рахунок того, що містить β-фенілетиламін, забезпечує психостимулюючу та антиастенічну дію. Клінічні дослідження довели анксіолітичні властивості Ноофену, тому препарат показаний, в першу чергу, при поєднанні когнітивної дисфункції з підвищеною тривожністю