Бронхіт курця та сучасні аспекти його лікування - Gorobets, N. M.; Snigir, P. I.; Lagoyda, P. I.; Odinets, N. V. (Ліки України, 2016)
Куріння є однією зі шкідливих звичок, яка призводить до хронічних захворювань бронхолегеневої системи: бронхіт, обструктивне захворювання легень, злоякісні новоутворення тощо. Хронічний бронхіт у курців проявляється у вигляді постійного кашлю з виділенням мокротиння, задишки та характеризується періодичним виникненням загострення процесу. З метою отримання швидкого лікувального ефекту, а також запобігання повторення загострень та їх тяжкого перебігу, рекомендовано використовувати в схемі лікування антибіотики. Ципрофлоксацин (Цифран OD) має широкий спектр дії, діючи на ймовірних збудників запального процесу в бронхах. Використання один раз на добу за рахунок пролонгованої форми та низька токсичність – значно підвищують комплаєнс при його застосуванні. Ципрофлоксацин є патогенетично обумовленим препаратом в лікуванні бронхіту у курців, оскільки при постійному негативному впливі цигарок у бронхолегеневій системі персистують мікроорганізми, які здатні викликати загострення хронічного бронхіту.