Петлеві діуретики: вибір препарату з найкращою ефективністю - Motruk, D. (Ліки України, 2016)
Огляд підготувала Маріанна Одинець За даними публікації: A reappraisal of loop diuretic choice in heart failure patients // Am. Heart J. – 2015. – Vol. 169 (3). – P. 323–333. – doi: 10.1016/j.ahj.2014.12.009. Стаття знаходиться у відкритому доступі за адресою: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4346710/ Діуретики є невід’ємною частиною симптоматичної терапії серцевої недостатності (СН). Порівняно з іншими представниками цієї групи, фуросемід використовується необґрунтовано часто, хоча чітких рекомендацій для лікарів щодо того, який саме діуретик обрати, – немає. Проте існують певні фармакологічні відмінності, через які надають перевагу торасеміду над фуросемідом. Порівняно з фуросемідом, торасемід покращує функціональний стан та симптоматику при СН, а саме: препарат позитивно впливає на функцію лівого шлуночка, рівень мозкового натрійуретичного пептиду та функціональний клас за класифікацією НьюЙоркської кардіологічної асоціації (NYHA). Він також може зменшувати кількість первинних та повторних госпіталізацій і рівень смертності. Покращення перебігу СН може бути результатом здатності торасеміду позитивно впливати на ренін-ангіотензин-альдостеронову систему. Зокрема, торасемід не лише пригнічує секрецію альдостерону, а й зменшує його транскардіальну екстракцію, що зумовлює гальмування синтезу колагену та сповільнення формування міокардіального фіброзу у хворих на СН. У 2015 році дослідники з медичних університетів штатів Мічіган та Північна Кароліна (США) провели аналіз сучасних даних, що доводять переваги торасеміду над фуросемідом. Автори цього аналізу, який було оприлюднено в American Heart Journal в 2015 році, звертають увагу на необхідність перегляду клінічних рекомендацій щодо використання діуретиків у пацієнтів із СН, а також на необхідність проведення масштабних досліджень, що стосуються вивчення переваг торасеміду над фуросемідом. Автори пропонують читачам реферативний огляд основних моментів цієї публікації.