Особливості застосування фітопрепаратів при лікуванні пацієнтів похилого віку - Smetanіna K. І. Smetanіna; Tsal, O. J. (Ліки України, 2016)
Старіння є загальнобіологічним станом, наслідком прогресуючого протягом життя порушення гомеостатичних механізмів живих клітин і подальшого порушення обміну речовин, діяльності клітин, а також втрати їх здатності до відновлення. Погіршення функціональної активності організму в похилому віці, наявність поліморбідності, поліпрагмазії, хронічний перебіг багатьох захворювань, схильність до самолікування і інші особливості організму людини старше 60 років вимагають обережності при використанні лікарських засобів, оскільки саме в цьому віці ліки діють зовсім по-іншому, ніж в молодому періоді; змінюються їхні фармакокінетичні, фармакодинамічні аспекти, біотрансформація; виникають ряд небажаних побічних ефектів, нехарактерних для молодого віку тощо. Тому в літньому віці особливо виправдане застосування фітопрепаратів, лікарської рослинної сировини, стандартизованих і сертифікованих відповідно до вимог сучасного європейського законодавства.