Аналіз показників атеросклеротичного ураження коронарних артерій у хворих на ішемічну хворобу серця залежно від наявності цукрового діабету 2-го типу - Zhuravlyova, L.; Lopina, N. (Ліки України, 2016)
Мета дослідження: провести оцінку характеру ураження коронарних судин у хворих на ішемічну хворобу серця залежно від наявності цукрового діабету 2 типу. Матеріали і методи: був oбстежений 131 пацієнт з ішемічною хворобою серця (ІХС) (89 чоловіків, 42 жінки), середній вік яких складав 59,6±9,11 років. Залежно віднаявності ЦД 2 типу хворі на ІХС були поділені на 2 групи: 1 група (n=70) – хворі із супутнім ЦД 2 типу, 2 група(n=61) – хворі наІХС без супутнього ЦД 2 типу Результати: проведено аналіз особливості ураження коронарних артерій у хворих на ішемічну хворобу серця залежно від наявності цукрового діабету 2 типу. Було виявлено, що серед пацієнтів 2 групи переважали особи з односудинним ураженням коронарних артерій, порівняно з 1 групою (n2 =26; 42,62% vs n1 =16; 22,86%, р=0,016). У пацієнтів 1 групи середня кількість бляшок коронарних артерій на пацієнта була достовірно вищою, ніж у 2 групі (4,06±2,77 vs 2,16±1,42, р=0,00001), середня кількість уражених сегментів на пацієнта також достовірно частіше зустрічалася в 1 групі (3,48±2,08 vs 2,20±1,34, р=0,0001). Крім того, у 42 пацієнтів 1 групи (n=42; 60%) реєструвався дифузний характер ураження коронарного русла, тоді як подібний тип ураження коронарних судин реєструвався лише у 8 пацієнтів 2 групи (n=8; 13,11%) (р=0,0001). Висновки. Для уточнення всіх можливих патогенетичних механізмів розвитку і прогресування атеросклерозу у хворих на цукровий діабет 2 типу необхідні подальші дослідження з метою поліпшення стратегії первинної профілактики кардіоваскулярних подій у даної групи осіб.