Азитроміцин як ефективний антибактеріальний засіб у пульмонології - Levenets, S. S.; Matsyuk, R. M.; Lohoyda, P. I. (Ліки України, 2016)
Бактеріальна інфекція посідає перше місце серед причин виникнення пневмоній та загострень хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ), саме тому раціональна антибіотикотерапія є першочерговою задачею в пульмонології. Азитроміцин як один із найсучасніших препаратів групи макролідів є ефективним при лікуванні пацієнтів із пневмоніями легкого та середнього ступеня тяжкості, які лікуються амбулаторно, а також у хворих із бактеріальним загостренням ХОЗЛ. Сучасні вітчизняні рекомендації, а також рекомендації міжнародних спільнот щодо лікування бактеріальних інфекцій у пульмонології рекомендують азитроміцин як один із препаратів першого ряду в лікуванні пневмоній у пацієнтів І та ІІ груп, оскільки він охоплює весь спектр імовірних збудників, а також є безпечним і зручним у застосуванні препаратом.