Хвороба Крона: місце лабораторних методів дослідження - Gasanova, E. V.; Barna, O. N.; Pekhenko, V. S. (Ліки України, 2016)
Раніше лабораторні аналізи займали скромне місце при хворобі Крона. В епоху біопрепаратів лабораторні аналізи стали невід’ємною складовою оцінки запального навантаження при захворюванні (С-реактивний білок, кальпротектин у випорожненнях), оскільки оцінка стану на основі симптомів суб’єктивна, не дозволяє прогнозувати відповідь на фармакологічне втручання, ризик рецидиву, а також диференціювати хворобу Крона з виразковим колітом. Необхідно розробити набір лабораторних інструментів, які дозволять відбирати кандидатів для лікування препаратами, що пригнічують фактор некрозу пухлин, оцінювати ризик побічних явищ і виробити індивідуалізований підхід до лікування і його корекції. Фармакогенетичні інструменти допоможуть розширити наше розуміння молекулярних механізмів, що лежать в основі відмінностей у реакції на лікування при хворобі Крона.