Особливості впливу Омега-3 жирних кислот на перебіг запальних та імунних реакцій - Novytska А. V.; Snigir, N. V.; Odynets, M. O.; Zakharets E. М. (Ліки України, 2020)
Під впливом поліненасичених жирних кислот в організмі людини відбуваються складні біохімічні процеси. Їх вплив на функціонування клітин полягає в забезпеченні стійкості клітинної мембрани, підтримці енергетичного балансу в клітині, впливі на синтез специфічних речовин – ейкозаноїдів тощо. Завдяки Омега-3 поліненасиченим жирним кислотам (ПНЖК) зменшується активність запального процесу, оскільки вони виробляють специфічні медіатори зменшення запалення, а також чинять пригнічувальний вплив на синтез прозапальних речовин (ЦОГ 2, синтази оксиду азоту, фактора некрозу пухлин (TNF), інтерлейкінів 1, 6 і 12 в ендотеліальних клітинах тощо). Завдяки цим властивостям Омега-3 жирні кислоти сприяють активній імунній відповіді організму на зовнішні подразники, а також прискорюють одужання при загостреннях хронічних захворювань. Зокрема, при загостренні ХОЗЛ призначення Омега-3, завдяки їх протизапальним властивостям, сприяє швидкому зменшенню явищ ендобронхіту. Додавання в раціон Омега-3 позитивно впливає на стан імунної системи і запобігає розвитку загострень хронічних захворювань.