Глюко-кардіоцентричний підхід у лікуванні цукрового діабету 2-го типу і предіабету - Kaminsky, A. V. (Ліки України, 2020)
Глюко-кардіоцентричний підхід – новий термін, який з’явився в 2020 році в контексті пошуку нових підходів до лікування цукрового діабету 2-го типу. Його мета – не просто контроль рівня глюкози і зниження кардіоризиків, а й зменшення ризику уражень нирок, нервової системи, профілактика хвороб Альцгеймера, Паркінсона, запобігання іншим порушенням, викликаним цукровим діабетом. Словом, все, що допоможе запобігти передчасній смерті пацієнтів із ЦД 2-го типу. В рамках глюко-кардіоцентричного підходу саме препарати метформіну розглядаються як перша лінія терапії ЦД 2-го типу з доведеними кардіопротекторними властивостями. Американська діабетична асоціація рекомендує використовувати метформін в якості базового препарату першої лінії і кардіопротектора. При прийомі метформіну проявляються його протекторні властивості (гепато-, нейро-, онкопротекція). І ще одна перевага: метформін на 30–40 % знижує ризик інсультів і інфарктів, тому цей препарат слід застосовувати в більшості пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу з самого початку і впродовж усього лікування.