Діуретична терапія хронічної серцевої недостатності у пацієнтів з артеріальною гіпертензією в поєднанні з цукровим діабетом 2-го типу - Фуштей, І.М.; Подсевахіна, С.Л.; Чабанна, О.С.; Ткаченко, О.В. (Ліки України, 2017)
Метою дослідження було вивчення впливу ксипаміду на клінічні прояви хронічної серцевої недостатності, рівень артеріального тиску, показники вуглеводного і ліпідного обміну, електроліти крові, показники функції нирок у пацієнтів на фоні гіпертонічної хвороби у поєднанні з цукровим діабетом 2-го типу. Матеріали та методи дослідження. Обстежено 35 хворих (19 жінок і 16 чоловіків) з хронічною серцевою недостатністю ІІ–ІІІ функціонального класу за класифікацією NYНA, середній вік яких становив 60,6±1,2 року. Серцева недостатність була зумовлена гіпертонічною хворобою (середня тривалість – 10,7±6,3 року, ІІ–ІІІ ступеня) у поєднанні з цукровим діабетом 2-го типу, середня тривалість якого – 9,5±3,2 року. Ксипамід призначали на фоні базисної терапії обох захворювань в початковій дозі 10–20 мг одноразово після їжі в ранкові години. За необхідності дозу подвоювали. Для подальшої терапії призначали ксипамід у підтримуючої дозі 10–20 мг на добу. Через 3 місяці оцінювали клінічну картину, показники вуглеводного і ліпідного обміну, функцію нирок. Результати дослідження. В ході дослідження виявлено, що ксипамід (Ксипогамма) є ефективним і безпечним засобом активного лікування хворих із хронічною серцевою недостатністю на фоні гіпертонічної хвороби у поєднанні з цукровим діабетом 2-го типу і застійною серцевою недостатністю в фазі декомпенсації, а також як підтримуюча терапія при досягненні фази компенсації серцевої недостатності. Висновки. Додавання ксипаміду до складу базисної терапії хронічної серцевої недостатності дозволяє значно поліпшити клінічний і гемодинамічний статус хворих, практично не впливаючи на електролітний склад крові, показники ліпідного і вуглеводного обміну, а також функцію нирок