Неалкогольна жирова хвороба печінки у хворих на цукровий діабет 2 типу та ожиріння: діагностика та лікування - Бенца, Т.М. (Ліки України, 2017)
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) є поширеним хронічним захворюванням, асоційованим з ожирінням, особливо абдомінальним, і цукровим діабетом (ЦД) 2 типу. Запалення, оксидативний стрес та інсулінорезистентність задіяні у розвитку і прогресуванні НАЖХП. Вона охоплює спектр проявів з боку печінки у межах від простого стеатозу до неалкогольного стеатогепатиту, фіброзу і цирозу печінки, який може зрештою прогресувати в гепатоцелюлярну карциному. Біопсія печінки залишається золотим стандартом для встановлення діагнозу, але у більшості пацієнтів захворювання може бути точно діагностоване неінвазивними методами. Лікування НАЖХП у хворих на ЦД 2 типу та ожиріння має бути комплексним (зміна способу життя, зниження маси тіла, медикаментозна терапія).