Визначення ефективності ранолазину та його вплив на функцію клітин у хворих з ішемічною хворобою серця - Шуба, Н.М.; Кир’яченко, С.П.; Воронова, Т.Д.; Метеньканич, Г.І.; Залуцька, О.С.; Лаврєнтьєва, А.А. (Ліки України, 2017)
У даній статті проведено оцінку ефективності ранолазину у хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС), а саме – динаміку симптомів стенокардії та серцевої недостатності (СН). Вивчали функціональний рівень клітин та їх динаміку під час лікування ранолазином. Через 1 місяць після лікування виявлено позитивну клінічну динаміку (кількість нападів стенокардії в середньому зменшилася вдвічі, а їх тривалість – втричі). Виявлено статистично достовірне зниження показників перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) – малонового діальдегіду (МДА), загального холестерину, холестерину ліпопротеїдів низької густини (ЛПНГ), натрію, кальцію, калію, фосфору, хлоридів, С-реактивного білка (СРБ), аланінамінотрансферази (АлАТ), індексу індукції апоптозу, а також підвищення показників холестерину ліпопротеїдів високої густини (ЛПВГ), заліза, антиоксидантної системи (АОС). Змін інших показників виявлено не було.