Потенціал застосування альфа-ліпоєвої кислоти при цукровому діабеті та інших хронічних захворюваннях - Gomes, Marilia Brito; Negrato, Carlos Antonio (Ліки України, 2015)
Альфа-ліпоєва кислота (АЛК) – речовина природного походження, що має велике значення для функціонування різних ферментів окисного метаболізму. Вважається, що АЛК або її відновлена форма – дигідроліпоєва кислота – мають багато біохімічних функцій. Вона діє як біологічний антиоксидант, як металохелатор, редуктор окислених форм інших антиоксидантних агентів, таких як вітаміни С, Е та глутатіон (GSH), і модулятор сигналів трансдукції. Ці дії, як було показано в експериментальних дослідженнях, вказують на можливість використання АЛК як потенційного терапевтичного засобу для лікування захворювань головного мозку та когнітивних порушень, хвороби Альцгеймера, ожиріння, неалкогольної жирової хвороби печінки, серцево-судинних захворювань, артеріальної гіпертензії, деяких видів раку, глаукоми та остеопорозу зі значною епідеміологічною, економічною та соціальною вигодою. Дія АЛК добре вивчена у лікуванні діабетичної периферичної невропатії у пацієнтів із цукровим діабетом як 1-го, так і 2-го типу. Оксидативний стрес, дисбаланс між про- та антиоксидантами з надмірним виробленням активних форм кисню є фактором розвитку багатьох захворювань, а АЛК як натуральний тіоловий антиоксидант продемонструвала сприятливий вплив на показники оксидативного стресу в різних тканинах. Дана стаття – це найновіший огляд сучасних підходів до застосування АЛК як антиоксидантного засобу в лікуванні багатьох захворювань.