Нові стратегічні підходи до корекції ендотеліальної дисфункції - Horobets, N. M. (Ліки України, 2015)
На сьогодні проблемою ангіології є поєднана (коморбідна) патологія, яка має взаємопов’язані патогенетичні механізми розвитку, взаємообтяжуючий перебіг і як наслідок – особливості підходів до лікування. В розвитку та прогресуванні серцево-судинних захворювань ключову роль відіграє ендотеліальна дисфункція. Тканинна ішемія сприяє розвитку порушень проміжного метаболізму, що забезпечує перетворення речовин і енергії в організмі та спрямований на підтримку його життєдіяльності. Метамакс (мельдоній) – препарат з універсальною та специфічною дією, оптимізує процеси енергопродукції в ішемізованій тканині і вже тим самим знижує ступінь вільно радикального окислення, крім іншого стимулює вироблення оксиду азоту. Тому поєднання Тівомакса (субстрат для синтезу оксиду азоту) з Метамаксом надає комплексний нормалізуючий вплив на ішемізовані тканини, і саме таким чином досягається нормалізація енергопродукції і вазодилятація в ішемізованих тканинах.