Як покращити комплаєнс лікування артеріальної гіпертензії у хворих з високим кардіоваскулярним ризиком: питання профілактики - Dolzhenko, M. M .; Tkachenko, V. I.; Nudchenko, A. O.; Lurie, S. Z.; Soroka, I. N.; Vydyborets, N. V. (Ліки України, 2015)
Призначення ефективної та безпечної антигіпертензивної терапії у пацієнтів з цукровим діабетом (ЦД) викликає певні труднощі. Мета роботи: оцінити комплаєнс, ефективність, безпечність і переносимість комбінації еналаприлу та індапаміду (препарат Ензікс дуо, компанія «Hemofarm», Сербія) у хворих на ЦД 2-го типу для лікування артеріальної гіпертензії (АГ) на поліклінічному етапі надання медичної допомоги. Матеріали та методи. У дослідження були включені 88 хворих на ЦД 2-го типу середнього ступеня тяжкості і з помірною АГ (2-га стадія, 2-й ступінь підвищення рівня артеріального тиску – АТ), яких було розподілено на групи: основна група (38 хворих, середній вік 51,8±1,7 року), яка отримувала комбінований препарат Ензікс дуо (комбі-упаковка: 10 таблеток еналаприлу малеату в дозі 10 мг і 5 таблеток, вкритих оболонкою, індапаміду 2,5 мг у блістері) і група порівняння (50 хворих, середній вік 52,4±2,9 року), які приймали окремо еналаприл 10 мг 2 рази на добу і индапамид 2,5 мг один раз на добу з різних упаковок і різних виробників. Дизайн дослідження включав: офісне та домашнє вимірювання рівня артеріального тиску, обстеження за шкалою HeartQol (за даними EUROASPIRE IV в Україні), шкалою САН, проведення загальних аналізів крові і сечі, біохімічного дослідження крові, оцінку терапевтичної переносимості препарату до початку терапії та на 60-й день лікування. Статистичний аналіз здійснено за допомогою Excel 2007, SPSS. Результати. Виявлено достовірне збільшення кількості пацієнтів з АГ і ЦД, які досягли цільового рівня АТ 140/80 мм рт.ст. на фоні застосування препарату Ензікс дуо при вимірюванні офісного АТ, порівняно з тими, хто лікувався довільними комбінаціями подібних молекул, тобто 78% пацієнтів, які отримували Ензікс дуо досягли цільового рівня АТ порівняно з 57% пацієнтів групи порівняння (р=0,0423), а при домашньому моніторуванні АТ протягом 60 днів – 84%, що підкреслює важливість як емоційного, депресивного чинника у розвитку АГ, так і ефективності самої методики домашнього вимірювання АТ для оцінки середнього рівня АТ протягом 60 днів. Застосування препарату Ензікс дуо підвищувало показники фізичної і психічної активності, настрою, покращувало самопочуття, які спостерігалися у хворих з АГ і були діагностовані за допомогою шкал САН і HeartQol. Переносимість Ензікс дуо протягом 60 днів оцінили як хорошу 97,3% пацієнтів на фоні нейтрального впливу Ензікс дуо на основні біохімічні життєві показники. Висновок. Нефіксована комбінація еналаприлу та індапаміду в одному блістері характеризувалася більшою ефективністю, переносимістю і безпекою, а також підвищувала прихильність до терапії.