Застосування кверцетину в комплексному лікуванні хворих на есенціальну артеріальну гіпертензію з супутнім цукровим діабетом 2-го типу - Pastukhova, O. A. (Ліки України, 2015)
В статті досліджено вплив кверцетину на морфофункціональний стан серця, варіабельність серцевого ритму та функціональний стан нирок у хворих на есенціальну артеріальну гіпертензію (ЕАГ) з супутнім цукровим діабетом (ЦД) 2-го типу. Застосування кверцетину в комплексному лікуванні пацієнтів з ЕАГ та ЦД 2-го типу сприяло достовірному покращенню систолічної та діастолічної функції лівого шлуночка (ЛШ), зменшенню розміру лівого передсердя і суттєвому регресу гіпертрофії ЛШ. Крім того, метаболічна терапія кверцетином змовлювала стабільне зниження частоти серцевих скорочень, достовірне зменшення кількості екстрасистол та більш позитивно впливала на часові і спектральні показники варіабельності серцевого ритму, ніж застосування тільки антигіпертензивних препаратів. Одночасно відмічалося зменшення екскреції альбуміну з сечею у цих хворих на 43,8%. Кверцетин доцільно застосовувати як метаболічну терапію у пацієнтів з ЕАГ у поєднанні з ЦД 2-го типу і мікроальбумінурією для підвищення кардіо- і нефропротекторної ефективності базисної терапії.