Роль інсуліноподібного фактора росту 1 у прогнозуванні метаболічних порушень у хворих із артеріальною гіпертензією - Журавльова, Л. В.; Пивоваров, О. В. (Ліки України, 2021)
У статті проведено огляд джерел наукової літератури щодо ролі соматомедину – інсуліноподібного фактора росту-1 (ІФР-1) у прогнозуванні розвитку метаболічних порушень у хворих із артеріальною гіпертензією. Глибина пошуку охоплювала період 10 років. Відзначено, що вказана наукова проблема досліджувалась у різних країнах світу, було встановлено зв’язок між дефіцитом ІФР-1 і виникненням метаболічних порушень у хворих із артеріальною гіпертензією (АГ). ІФР-1 вважають одним із предикторів розвитку серцево-судинних захворювань. Експериментально встановлено, що при дослідженні вмісту ІФР-1 у крові виявлено достовірне зниження рівня соматомедину у групах хворих з різним ступенем АГ. Дослідженнями підтверджена патогенетична роль дефіциту ІФР-1 у розвитку гіпертрофії міокарда лівого шлуночка і серцевої недостатності у хворих на АГ у поєднанні з цукровим діабетом (ЦД) 2-го типу. Саме дефіцит ІФР-1 у крові був пов’язаний із розвитком дегенеративних процесів. Установлена імуномодулювальна здатність ІФР-1, доведені антитромботичні та антиремоделювальні властивості соматомедину. Встановлено, що особи з нормальним артеріальним тиском та особи без ознак порушення толерантності до глюкози мали значно вищі рівні ІФР-1 у крові. Установлено, що питання вивчення ролі ІФР-1 у прогнозуванні метаболічних порушень у хворих на АГ є перспективною науковою проблемою.