Ураження печінки при COVID-19 - Бенца, Т. М. (Ліки України, 2021)
COVID-19 (коронавірусна хвороба 2019) – захворювання, викликане новим коронавірусом 2019. Глобальна епідемія нової коронавірусної інфекції, викликаної SARS-CoV-2, становить величезну загрозу для здоров’я людства. У клінічній картині, разом із гострим респіраторним дистрес-синдромом, спостерігаються також ураження печінки. На сьогодні розглядаються такі механізми: пряма пошкоджувальна дія SARS-CoV-2, імуноопосередковане запалення, тяжка гіпоксія, вплив лікарських засобів. Крім того, COVID-19 може викликати загострення і декомпенсацію раніше сформованих хронічних захворювань печінки з розвитком гострої печінкової недостатності. Зміни функціональних показників печінки асоціюються з прогресуванням і тяжкістю інфекційного процесу. Лікарям слід ретельно оцінювати початковий стан печінки, а після призначення терапії посилити моніторинг її функціонального стану, особливо у пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19.