Електрокардіограма при гіпертрофії відділів серця - Бутко, О. О. (Ліки України, 2023)
Стаття присвячена визначенню електрокардіографічних ознак гіпертрофії різних відділів серця. Описуються зміни, які відбуваються на ЕКГ при гіпертрофії передсердь та шлуночків, а також при комбінованих гіпертрофіях. Наведений матеріал ґрунтується на європейських та американських рекомендаціях з аналізу ЕКГ при гіпертрофіях та ведення хворих на артеріальну гіпертензію, також наведені нові критерії гіпертрофії лівого шлуночка, які описані в сучасній літературі.