Розувастатин: від ліпідознижувальних та плейотропних ефектів до впливу на серцево-судинну смертність - Барна, О. М. (Ліки України, 2025)
Статини – основа лікування дисліпідемії, яка є одним із ключових факторів ризику розвитку атеросклерозу та його ускладнень, зокрема ішемічної хвороби серця (ІХС) та мозкового інсульту. В статті висвітлено фармакодинаміку та механізм дії статинів, їх клінічну ефективність та вплив на ліпідний профіль. Описано результати найбільших досліджень, у яких вивчали вплив розувастатину на ендотеліальну дисфункцію, його плейотропні, протизапальні й антиоксидантні ефекти, антипроліферативну та антифібротичну дію. Описано вплив статинів, зокрема розувастатину, на серцево-судинну систему та артеріальний тиск, їх антитромботичний ефект та вплив на прогресування атеросклерозу. Акцентовано на важливості біодоступності та ефективності генеричних препаратів, зокрема Роместіну, який є доступнішою альтернативою оригінальному препарату