Якість життя і когнітивне здоров’я при артеріальній гіпертензії: чи можливо? - Khomazyuk, T. А.; Krotova, V. Yu. (Ліки України, 2019)
У статті розглянуто актуальні питання артеріальної гіпертензії як міждисциплінарної проблеми, необхідності збереження якості життя і рівня когнітивних функцій у пацієнтів з цією патологією. Обґрунтовано доцільність раннього виявлення когнітивних порушень у хворих з артеріальною гіпертензією, запропонований варіант корекції порушень когнітивних функцій з використанням комбінованого ноотропного препарату Когніфен. Програма надання медичної допомоги пацієнтам з артеріальною гіпертензією набула міждисциплінарного значення. У всіх пацієнтів з артеріальною гіпертензією слід звертати пильну увагу на стан вищих ментальних функцій. Першочергове значення має проблема відсутності реальних знань і практичних навичок у лікарів загальної практики – сімейної медицини, а також терапевтів, щодо ранньої діагностики когнітивних порушень на етапі надання первинної медичної допомоги – у тих, хто бачить пацієнта першим і має можливість спостерігати динаміку перебігу серцево-судинного захворювання. Ведення пацієнтів різного віку з артеріальною гіпертензією та когнітивними порушеннями повинно ґрунтуватися на досягненні адекватного контролю артеріального тиску і якомога раніше включати проведення адекватної нейропротективної терапії.