Вплив кверцетину на показники функціонального стану ендотелію мікросудин у людей літнього віку з метаболічним синдромом - Korkushko, O. V.; Bondarenko, O. V.; Duzhak, G. V.; Antonyuk-Shcheglova, I. A.; Naskalova, S. S.; Grib, O. M.; Shatilo, V. B. (Ліки України, 2019)
Мета – з’ясувати вплив курсового застосування кверцетину на функціональний стан ендотелію мікросудин у людей літнього віку з метаболічним синдромом (МС). Матеріали та методи. Обстежено 50 хворих з метаболічним синдромом віком 50–75 років. Хворі основної групи (25 осіб) впродовж трьох місяців приймали кверцетин (препарат «Квертин», жувальні таблетки виробництва ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ», по 80 мг 3 рази на добу). Хворі контрольної групи (25 осіб) отримували таблетки плацебо. Об’ємну швидкість шкірного кровотоку в ділянці середньої третини внутрішньої поверхні передпліччя визначали методом лазерної доплерівської флоуметрії (ЛДФ) на апараті BLF-21D («Transonic Systems Inc», США). Функціональний стан ендотелію мікросудин досліджували за допомогою проби з постоклюзійною гіперемією. Артеріальний тиск вимірювали ртутним сфігмоманометром Erkameter 3000 (Німеччина) на плечовій артерії відповідно до рекомендацій ESH. Результати. В групі хворих, які отримували кверцетин, при проведенні проби з постоклюзійною гіперемією відмічено статистично значиме збільшення максимальної об’ємної швидкості шкірного кровотоку та тривалості періоду відновлення об’ємної швидкості шкірного кровотоку до початкового рівня, що свідчить про покращення вазомоторної функції ендотелію мікросудин. Покращення функціонального стану ендотелію відбулося у 52 % обстежених і супроводжувалось зниженням систолічного артеріального тиску на 7,2±1,2 мм рт. ст. (p<0,05) та діастолічного АТ на 3,24±1,6 мм рт. ст. (p<0,05). У хворих контрольної групи не відмічено покращення показників вазомоторної функції ендотелію мікросудин. Висновки. Курсове застосування кверцетину покращує функціональний стан ендотелію мікросудин, що сприяє зниженню артеріального тиску у хворих з метаболічним синдромом.