Вплив мелатоніну на овуляцію та якість ооцитів на етапі планування вагітності - Malachynska, M. Y.; Veresnyuk, N. S. (Ліки України, 2019)
Вивчено вплив мелатоніну, як локального антиоксиданта, на процес проходження овуляції та покращення якості ооцитів. Обстежено 76 жінок з первинним непліддям, які були поділені на 4 групи по 19 осіб. Пацієнтки контрольної групи отримували плацебо, пацієнтки інших трьох груп (57 жінок) приймали одномоментно перед сном по 9 мг препарату «Віта-мелатонін» виробництва «Київський вітамінний завод» протягом місяця до запланованого зачаття. Пацієнтки першої групи отримували мелатонін та жили відкритим статевим життям під контролем фолікулометрії. Пацієнтки другої групи додатково використовували по 75 МО рекомбінантного фолікулостимулювального гормону (р-ФСГ) з 5 дня менструального циклу під контролем фолікулометрії. Пацієнтки третьої групи одночасно з мелатоніном отримували по 200 МО р-ФСГ з 2–3 дня менструального циклу впродовж 8–10 днів. Діагноз базувався на скаргах, анамнезі захворювання та життя, а також на даних клініко-лабораторних та інструментальних обстежень. Загальна частота настання вагітності в трьох групах була достовірно вищою, порівняно з контрольною групою (р=0,0387), і склала 28,1 % (16 пацієнток). Мелатонін позитивно впливає на проходження овуляції та покращує якість ооцитів, що сприяло настанню вагітностей та народженню здорових дітей як у природних циклах, так і при неплідді після застосування допоміжних репродуктивних технологій. У жінок репродуктивного віку до 40 років терапія мелатоніном покращує якість ооцитів і, в окремих випадках, дає можливість уникнути застосування донації ооцитів.