Стратегія скринінгу і профілактики розвитку цукрового діабету в практиці семейного лікаря - Mankovsky, B. N.; Sokolova, L. K. (Ліки України, 2019)
У статті розглядається важливість своєчасної діагностики, лікування і профілактики порушень вуглеводного обміну і зокрема цукрового діабету, розповсюдженість яких протягом останніх десятиріч набула характеру пандемії. Особливе значення має діагностика ранніх порушень вуглеводного обміну, так званого предіабету. Тому вивчення методів прогнозування цукрового діабету та їх застосування в осіб з групи серцево-судинного ризику є пріоритетними у первинній профілактиці даного захворювання. Автор статті наводить рекомендації Американської діабетологічної асоціації щодо скринінгу цукрового діабету 2-го типу та інших порушень вуглеводного обміну у дорослих, дітей та підлітків. Результати низки досліджень продемонстрували, що ранні порушення вуглеводного обміну є не тільки проміжним етапом розвитку цукрового діабету, але й незалежним фактором ризику серцево-судинних захворювань та інших хронічних неінфекційних захворювань. Перехід від стадії ранніх порушень вуглеводного обміну у цукровий діабет залежить від багатьох факторів ризику, за допомогою модифікації яких можна суттєво знизити ризик конверсії предіабету у цукровий діабет 2-го типу. Згідно з рекоменда ціями Європейського товариства кардіологів, у осіб з предіабетом і високим ризиком розвитку ускладнень первинною стратегією профілактики цукрового діабету є модифікація способу життя і, за необхідності, застосування медикаментозних препаратів. Така стратегія також може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.