Профілактика розвитку цукрового діабету 2-го типу: погляд кардіолога - Sirenko, Yu. N. (Ліки України, 2019)
На основі результатів численних клінічних досліджень автор показує, що цукровий діабет 2-го типу є одним із провідних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань та кардіоваскулярної смертності. Відзначено особливості розвитку серцево-судинної патології у хворих з порушенням обміну вуглеводів і цукровим діабетом. Хронічна гіперглікемія є не лише основним проявом захворювання, а й важливим патогенетичним чинником розвитку практично всіх його ускладнень – мікро-, макроангіопатій і нейропатії. Привертає увагу поширеність артеріальної гіпертензії серед хворих на цукровий діабет, частота якої майже вдвічі більша, ніж у людей без цукрового діабету. При цьому за наявності цукрового діабету проявляються такі чинники ризику серцево-судинних ускладнень як ожиріння, дисліпідемія, мікроальбумінурія, суттєво збільшується ризик розвитку макросудинних (інфаркт міокарда, інсульт) та мікросудинних (нефропатія, ретинопатія тощо) ускладнень. Згідно з рекомендаціями Європейського товариства кардіологів та Європейського товариства з атеросклерозу (ЄТК/ЄТА) щодо лікування дисліпідемій (2016 р.), хворі на цукровий діабет 2-го типу автоматично відносяться до категорії високого або дуже високого серцево-судинного ризику та за ступенем ризику прирівнюються до пацієнтів, які мають підтверджене атеросклеротичне серцево-судинне захворювання (ішемічна хвороба серця, інсульт, транзиторна ішемічна атака, захворювання периферійних артерій). Відповідно до цих рекомендацій, пацієнтам з цукровим діабетом і високим серцево-судинним ризиком показана високоінтенсивна статинотерапія з метою вторинної або первинної профілактики серцево-судинних захворювань. Результати ряду досліджень продемонстрували, що вже на стадії ранніх порушень вуглеводного обміну (предіабет) мають місце прояви інсулінорезистентності, компенсаторної гіперінсулінемії та відбувається накопичення факторів ризику, які сприяють запуску патофізіологічного каскаду атеросклерозу коронарних, церебральних і периферійних судин. Досить часто цукровий діабет 2-го типу дебютує безпосередньо із судинних ускладнень – інфаркту міокарда, церебрального інсульту. Таким чином, предіабет є не тільки проміжним етапом розвитку цукрового діабету 2-го типу, а й незалежним фактором ризику серцево-судинних захворювань. Рекомендується якомога раніше виявляти пацієнтів з високим ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу та активно проводити корекцію гіперглікемії, дисліпідемії, артеріальної гіпертензії та інших факторів ризику серцево-судинних захворювань.