Можливість профілактики цукрового діабету: роль сімейного лікаря - Barna, O. М. (Ліки України, 2019)
Питання профілактики і скринінгу предіабету та цукрового діабету на сьогодні належать до компетенції саме сімейних лікарів. Основною причиною, що зумовлює зростання ролі сімейного лікаря в діагностиці та лікуванні пацієнтів з цукровим діабетом, є значна його поширеність і роль цукрового діабету, як стану, що призводить до інвалідизації й, фактично, смертності населення. Згідно з наказом МОЗ України No 1118 від 2012 р., сімейні лікарі є спеціалістами першої лінії в наданні медичної допомоги хворим на цукровий діабет. Саме сімейний лікар першим контактує з хворим на цукровий діабет, і першим надає такому пацієнту грамотну допомогу. Тому сімейний лікар має володіти не лише методами скринінгу предіабету та профілактики діабету, а й розумітися на питаннях лікування цукрового діабету. Рання діагностика – це також повністю компетенція сімейного лікаря і скринінг – одна з її складових. Фактори, що провокують розвиток цукрового діабету, можна поділити на дві великі групи – це спадковість і наявність надлишкової маси тіла. При наявності предіабету насамперед потрібно рекомендувати такому пацієнту модифікацію способу життя. Результати багатьох клінічних досліджень доводять, що дозовані фізичні навантаження – інтенсивні або середньої інтенсивності, у поєднанні з дієтичним харчуванням, дають дуже хороший результат щодо зниження ризику конверсії предіабету в цукровий діабет. Таким чином, сімейний лікар повинен рекомендувати пацієнту знизити масу тіла більше ніж на 7 % за допомогою низькокалорійної дієти і фізичних навантажень. Сімейні лікарі в Україні мають можливість і повинні проводити успішну профілактику та кваліфіковане лікування хворих на цукровий діабет.