Предіабет: доказова база метформіну для профілактики ЦД 2-го типу - Vlasenko, M. V. (Ліки України, 2019)
У статті проведено огляд результатів найбільших клінічних досліджень щодо профілактики цукрового діабету 2-го типу. Дані проведених досліджень переконливо свідчать, що модифікація способу життя – дотримання здорового харчування та фізичної активності, а також різні фармакологічні методи лікування сприяють профілактиці розвитку цукрового діабету 2-го типу. Ґрунтуючись на даних численних досліджень Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендувала призначати метформін усім пацієнтам з предіабетом і рівнем глікозильованого гемоглобіну >5,7 %, особливо тим, що мають індекс маси тіла ≥35 кг/м2, віком до 60 років. Таким чином, зміна способу життя у поєднанні з дотриманням низкокалорійної дієти, фізичне навантаження не менше 150 хвилин на тиждень, зниження маси тіла на 7 % і застосування метформіну – первинна стратегія профілактики цукрового діабету. В Україні у 2019 р. в інструкції з медичного застосування препарату Глюкофаж XR буде зареєстровано показаня: профілактика цукрового діабету у пацієнтів з високим ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу.