Алгоритм терапії пацієнтів з предіабетом, немедикаментозні та медикаментозні методи - Kravchun, N. A. (Ліки України, 2019)
Результати низки клінічних досліджень засвідчили можливість профілактики цукрового діабету 2-го типу у пацієнтів з предіабетом за допомогою модифікації способу життя (дієта та/або фізичні навантаження) і фармакотерапії. Немедикаментозна терапія відіграє величезну роль у осіб з ранніми порушеннями вуглеводного обміну – предіабетом. До немедикаментозних методів належить модифікація способу житя. Це одне із найскладніших завдань для пацієнта – відмова від стійких харчових звичок, дотримання низькокалорійної дієти, підвищення фізичної активності та підтримка оптимальної маси тіла за допомогою адекватного фізичного навантаження відбувається завжди важко. Тому в клінічній практиці програма зміни способу життя сприймається як складне завдання, і тільки у 30 % осіб з предіабетом може бути успішним методом лікування, і це пов’язано з низькою прихильністю пацієнтів до немедикаментозних методів лікування. Отже, оптимальним для досягнення лікувального ефекту є поєднання немедикаментозних і медикаментозних методів терапії. Одним із найефективніших терапевтичних засобів для профілактики і запобігання конверсії предіабету в цукровий діабет 2-го типу є метформін. Терапевтичні ефекти метформіну – це результат дії препарату на чутливість до інсуліну на рівні печінки, м’язової та жирової тканин. Хоча домінуючим є вплив метформіну на гепатичну продукцію глюкози, саме комбінація ефектів препарату на рівні всіх цих тканин у цілому забезпечує його сприятливий фармакологічний профіль. Медикаментозне лікування є обґрунтованим вибором як доповнення до дієти та фізичного навантаження у пацієнтів без достатньої клінічної відповіді на зміну способу життя. Користь від терапії повинна бути зіставною з безпечністю і переносимістю лікувальної дії.