Профілактика порушень вуглеводного обміну: роль і місце рослинних препаратів - Vlasenko, M. V. (Ліки України, 2019)
Ефективна первинна профілактика цукрового діабету спрямована на запобігання розвитку захворювання – найраціональніший шлях, що дозволяє збільшити тривалість життя пацієнтів, покращити його якість і знизити соціально-економічні витрати. Існує кілька методів корекції ранніх порушень вуглеводного обміну, включаючи зміну способу життя, дієтотерапію та прийом антигіперглікемічних препаратів. Як доповнення до дієтотерапії значне поширення отримали препарати на основі рослинних компонентів. Серед багатьох рослин, що позитивно впливають на вуглеводний і ліпідний обмін, викликає інтерес Моринга масляниста (Moringa oleifera) – вічнозелене дерево, що швидко росте і розповсюджене в регіонах з субтропічним або тропічним кліматом (Азія, Латинська Америка, Флорида та інші.) Завдяки унікальному складу ця рослина має різні позитивні ефекти, в тому числі впливає на вуглеводний і ліпідний обмін. Автор наводить результати цілого ряду досліджень на експериментальних тваринах і за участю пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу, які показали достовірне зниження рівня глюкози та покращання ліпідного спектра крові пацієнтів, які приймають порошок з листя Моринги маслянистої. Таким чином, на сьогодні відомо, що порошок листя Моринги маслянистої сприяє нормалізації вуглеводного і ліпідного обміну і може бути рекомендований для прийому особам з предіабетом і цукровим діабетом 2-го типу як доповнення до дієтотерапії.