Урсодезоксихолієва кислота в практиці кардіолога - Novytska, А. V.; Pogrebnyak, O. A.; Odynets, M. A. (Ліки України, 2018)
Зважаючи на розповсюдженість серцево-судинних захворювань, значна увага лікарів привернута до корекції ліпідного складу крові. Саме тому хворим, які мають гіперхолестеринемію, згідно з міжнародними та вітчизняними рекомендаціями призначаються статини. Їх необхідність та ефективність щодо зниження рівня загального холестерину та ліпопротеїдів низької густини доведена сучасними дослідженнями. На сьогоднішній день існують також дані стосовно обережного призначення статинів пацієнтам, які мають захворювання печінки та жовчного міхура. В таких випадках з метою зменшення ймовірності виникнення побічних явищ під час прийому статинів призначається комбіноване їх застосування із препаратами урсодезоксихолієвої кислоти. Таке поєднання добре переноситься пацієнтами, сприяє більш ефективному зниженню рівнів холестерину та має високий комплаєнс. Урсофальк – це сучасний та безпечний препарат урсодезоксихолієвої кислоти, що має широку доказову базу, безпечний та ефективний при захворюваннях гепатобіліарної системи. Його застосування у хворих на серцево-судинні захворювання позитивно впливає на ліпідний профіль крові, зменшуючи ризик виникнення ускладнень.