L-аргінін: нові можливості застосування - Barna, O. М.; Sirik, V. O.; Hdyria, O. V. (Ліки України, 2018)
Ендотеліальна дисфункція є однією з патогенетичних причин розвитку серцево-судинних захворювань, однак на цьому її роль не закінчується, адже ендотелій розповсюджений по всьому організму, тому патологічні зміни можуть виникати і в інших органах та системах. До методів терапевтичного впливу при порушенні вивільнення оксиду азоту внаслідок ендотеліальної дисфункції належить використання препаратів амінокислоти L-аргініну, який є природним попередником цієї амінокислоти. До клінічних ефектів L-аргініну належать нормалізація вивільнення та підвищення біодоступності оксиду азоту, запобігання адгезії клітин крові, антиоксидантний вплив, антиатеросклеротична дія тощо. Застосування препаратів, які містять L-аргінін, доцільне при серцево-судинних захворюваннях (ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія), при клімактеричному синдромі у жінок та еректильній дисфункції у чоловіків, для покращення функції центральної нервової системи, при психоемоційному стресі, астенії тощо. L-аргінін у складі препарату Валаргін має високий профіль безпеки, зручну форму застосування та доведену клінічними дослідженнями ефективність